ITHAKA 21 | Laatste rechte lijn

Van 27 tot 30 maart vindt het beeldende kunstenfestival ITHAKA 21 Monumental plaats in Leuven. Het festival gaat ieder jaar op zoek naar jonge kunstenaars die hun werk voor het grote publiek willen tonen. Cera zet in de Muntstraat de schitterende historische, maar leegstaande, locaties van het Helleputtegebouw, de Vlaamse Leergangen en het Hotel d’Eynatten open voor vijftien jonge kunstenaars. De oude Volksbank, het huis van de Nederlandstalige universiteit en de baronwoning zullen met andere woorden een grote metamorfose ondergaan.

De voorbereidingen zijn al langer bezig maar ze komen nu steeds meer in een beslissende plooi terecht. De opbouw van het beeldende kunstenfestival start vrijdag, dan zal ITHAKA pas echt vorm krijgen. Iets meer dan een week voor ITHAKA 21 de deuren opent, blijft de spanning en het enthousiasme bij de jonge organisatoren stijgen.

ITHAKA is ontstaan in 1993 als een eendagstentoonstelling georganiseerd door studenten van de toenmalige Kultuurraad. Zij wilden de studenten en Leuvenaars in contact brengen met hedendaagse kunst en het tekort aan platformen voor de beginnende kunstenaar opvangen. Eenentwintig jaar later staat die idee nog steeds overeind en is het festival uitgegroeid tot een vierdaagse vaste waarde, gedragen door vrijwilligers van de Leuvense studentenraad LOKO. Niet alleen de kunstenaars zijn dus jong, ook de organisatoren zijn nieuw in de branche.

ITHAKA profileert zich uitdrukkelijk als procesgericht. ITHAKA biedt jonge kunstenaars een traject aan waarbij ze niet enkel de kans krijgen om hun werk tentoon te stellen en de praktische kant daarvan te ervaren, maar ook om doorheen het proces informatie over de sector te verkrijgen. Op ITHAKA zelf krijgen de kunstenaars een infosessie rond de zakelijke aspecten van het kunstenaarsbestaan. Daarnaast krijgen ze ook financiële steun, feedback en praktische ondersteuning van de organisatie. Ten slotte vormen de kunstenaars een klankbord voor elkaar en kunnen ze een netwerk opbouwen en leren van andere jonge collega’s in hun branche.

De kunstenaars zijn sinds midden februari bekend: uit 52 kandidaten koos de jonge jury met raad van M – Museum Leuven en het Lieven Gevaert Centre for Photography vijftien ambitieuze kunstenaars.  Dieter DaemenHeleen PeetersGreet TheunkensLulu CuyversLaurens MariënMaarten VanermenBram Lattré en Thomas GoddynMyrthe Vander MarkKarel Verhoeven, Lisa en Clara Spilliaert,Berten JaekersJudith Mertens en Elien Ronse kunnen met een budget werken rond hun visie op monumentaliteit. Sculptuur, videokunst, fotografie, schilderkunst en installatie komen allemaal aan bod.

Naast de expositie biedt ITHAKA 21 heel wat randanimatie aan voor de bezoekers. Op woensdag 27 maart organiseren studenten Culturele studies vanaf 14.00u sessies met jong creatief talent rond omgekeerde monumentaliteit. Donderdag wordt vanaf 20.00u de avond gevuld met de jazzband Jazz Studio Quintet ’12 en dj’s van Midnight Ease op Radio Scorpio. Op vrijdagavond 29 maart starten de dj’s Jam City, Innershades en Bjeor het weekend in feeststemming. Zaterdag 30 maart sluit het beeldende kunstenfestival af met een lazy saturday met muziek door Radio Scorpio en rondleidingen door het Leuvens Historisch Genootschap en eentje voor kinderen. Doorheen de tentoonstelling worden elke dag gratis artistieke rondleidingen georganiseerd, inschrijven is niet nodig.

ITHAKA 21, open van 27 tot en met 30 maart van 14.00u tot 23.00u in het Helleputtegebouw, de Vlaamse Leergangen en het Hotel d’Eynatten – Muntstraat 3, 3000 Leuven.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.