Filmvertoning Hondenhart van Michail Boelgakov

Op donderdag 28 maart om 19.00 vertoont het CRS de film ‘Hondenhart’ van regisseur Vladimir Bortko. Het gaat hier om een verfilming van de novelle ‘Hondenhart’ van Michail Boelgakov gaat. Dit – science fiction-verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de nasleep van de Oktoberrevolutie. Het draait om de straathond Sjarik, die door professor Preobrazhensky volgens revolutionaire technieken tot mens wordt omgevormd, en wie niets menselijks vreemd blijkt daarna. De hond in mensenvorm drinkt, rookt, vecht, en voelt zich aangetrokken tot het communisme – wat hem in conflict brengt met zijn eerder bourgeois schepper.

Het boek van Boelgakov was tot 1987 verboden in de Sovjetunie, en toen de film uitkwam in 1988, was het een ongekend staaltje satirische kritiek op de Sovjetgeschiedenis, alleen mogelijk door de Perestrojka- en Glasnost-politiek van Gorbatsjov. Maar de film heeft, gelukkig, zeker niet alleen historische waarde: de humor, de dialogen, het ijzersterke verhaal van Boelgakov, dat vrijwel integraal is overgenomen, en de vaart van de film, maken dat hij vandaag de dag nog net zo amusant is om te bekijken als hij voor het verbaasde sovjetpubliek was.

Donderdag 28 maart, om 19 uur in de Justus Lipsius-zaal, Letteren Faculteit 08.16. Toegang gratis – Film Russisch gesproken en NL ondertiteld. Graag een seintje als je de film wil bijwonen.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.