Convento

Via enkele vrienden werden we ingeschreven voor een cursus “introductie tot het wijnproeven”. Deze cursus werd georganiseerd door Convento Winebar & Wineshop op de Mechelsestraat 85.

Leken als we zijn in het wijnproeven, waren onze verwachtingen hooggespannen.

De avond werd georganiseerd in de wijnbar/winkel zelf, een mooi decor. Zo’n 14 deelnemers zaten rond een tafel, de glazen in de aanslag. De uiteenzetting werd gegeven door de zaakvoerder, Stéphane Godfroid.

Op een gemoedelijk en informele manier zette hij een aantal basisbeginselen van het maken en proeven van wijn op een rijtje. We startten de proeverij met een mousserende wijn, gevolgd door twee witte wijnen, twee rode wijnen en een rode zoete wijn (of zeggen we een “versterkte” wijn na het volgen van de cursus?).

Bij iedere fles wijn werd de nodige toelichting gegeven, niet alleen informatief maar ook boeiend om te horen.
Bovendien werden de wijnen vergezeld van enkele hapjes zodat we meteen ook een introductie kregen in het foodpairing en zelf konden vaststellen welke invloed wijn en eten op mekaar kunnen uitoefenen. De hapjes waren van voortreffelijke kwaliteit. Twee kazen, wat charcuterie en een stukje chocoladetaart.

Wat de avond voor ons zo aangenaam maakte was dat er op een normale manier over wijn werd gesproken; niet dat hoogdravende of belerende toontje dat je weleens hoort. De nadruk werd gelegd op je eigen smaakbeleving en dat het oké is om zelf te bepalen wat je lekker vindt.

Waarschijnlijk zal een wijnkenner aan deze cursus niet echt veel hebben, maar voor zij die eens verder willen kijken dan wit of rood en droog of zoet, is het een aanrader.

Convento is veel meer dan een loutere wijnbar of winkel blijkt uit hun website. Zo worden er naast deze introductie ook activiteiten georganiseerd als een wijnwandeling, een paasbrunch, een concert van de klassieke zanger Marco Beasley en meer.
Een keer in de maand is er de “Zaterdagsche Zaligheyd”, een avond waarop een volledige menu wordt aangeboden vergezeld van de nodige aangepaste wijnen. Klinkt in ieder geval veelbelovend.

Praktisch
Convento
Mechelsestraat 85 – 87
3000 Leuven
+32 475 43 91 31
info@convento.be
http://www.conventowinebar.be/

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Convento”

Carolien
(on maart 22nd, 2013 at 17:52)

Hmm, “Zaterdagsche Zaligheyd”, dat moet ik eens nader bekijken…