Eerste Leuven Jazz is voltreffer

Leuven Jazz, de muzikale erfgenaam van Kulturama, rondde gisterenavond een succesvolle eerste editie af. De voorbije vier dagen bruisten vele Leuvense podia met optredens van absolute wereldsterren en heel veel talent
van eigen bodem. Zo’n 3.000 jazzfans waren present op deze openingseditie. De tweede aflevering, gepland van 20 tot en met 23 maart 2014.

Donderdag

  • De droomaffiche op de openingsdag bracht het verwachte vuurwerk: de jonge Belgische saxofoonvirtuoos Robin Verheyen schitterde met zijn New York Quartet, de Britse multi‐instrumentalist Courtney Pine en zijn band bouwden een Caraïbisch feestje en dj Tom Barman (dEUS) zorgde voor een heerlijke afterparty met old school jazz.
  • Voor de extra Belgische component konde de jazzliefhebbers terecht bij Sam Vloemans, met een opzwepende set in At The Bebop, en het Natacha Wuyts Trio, in een bijzondere ‘Jazz4Food’ in Hungaria. Op de liveset van Radio Scorpio viel het jonge jazztalent van onder meer Combo D te bewonderen

Vrijdag

Zaterdag

  • Een wereldpremière die de hooggespannen verwachtingen overtreft, dat kan alleen maar wanneer je echt grote artiesten samenbrengt. Stefano Bollani en Fred Hersch, twee van de allergrootste jazzpianisten, zorgden zonder enige twijfel voor hét kippenvelmoment van deze ‘Leuven Jazz’.
  • Als energieke start gaf het jonge trio De Beren Gieren nog maar eens een staaltje van zijn enorme – en meermaals bekroonde – talent.

Zondag

  • Op de slotdag sloeg het festival bruggen naar andere disciplines. In M ging saxofonist Steven Delannoye samen met cellist Lode Vercampt in een aangrijpende dialoog met de werken van fotograaf Geert Goiris. De expo kan bovendien ook de komende maanden nog bezocht met deze unieke jazz soundtrack.
  • In de namiddag deed ‘Jazz’n’Words’ de woorden stromen en de muziek spreken. Met columns, gedichten en spoken word van Marc Van den Hoof, Mischa Andriessen en Matthijs de Ridder en eclectische jazz van Koala. De melodieuze sound van het Koen Nys Quintet kreeg bovendien ook nog een unieke versterking met Marc Van den Hoof op sax!
  • Tot slot deed de groovy set van het Bruno Vansina 4Tet in het STUK‐café het festival feestelijk uitgeleide.

Schepen Denise Vandevoort vat de eerste editie samen: “ Leuven Jazz stond er helemaal als waardige opvolger van Kulturama. De vibe was vier dagen lang voelbaar en aanstekelijk. Samen met de vele fans – ook uit de buurlanden – verlangen we nu al naar meer!

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.