Otto-Jan Ham en Stijn Van de Voorde ontdekken de prent ‘Luxuria’ van Bruegel

Iconografisch onverantwoord!

M – Museum Leuven legde Otto-Jan Ham en Stijn Van de Voorde – collega-presentatoren bij Studio Brussel – een bijzondere prent van Pieter Bruegel de Oude voor. Het gaat om zijn ontwerptekening Luxuria of Wellust, deel van de reeks De Zeven Hoofdzonden, één van de hoogtepunten in Bruegels grafisch oeuvre.


De ontwerptekening (klik voor groter)

Aanleiding is de tentoonstelling Hieronymus Cock. De Renaissance in prent die pas opende in het museum. De Antwerpenaar Cock (1518-1570) was de meest succesvolle prentenuitgever van zijn tijd. In diens atelier werd ruim 500 jaar geleden op basis van de tekening van Bruegel de gelijknamige gravure Luxuria gemaakt.

Otto-Jan Ham en Stijn Van de Voorde geven op ludieke wijze commentaar op het werk. Het audiofragment is door de bezoekers te beluisteren in M – Museum Leuven, in de zaal waar de tekening en de gravure worden tentoongesteld en kan ook online beluisterd worden.


De beruchte prent

Hieronymus Cock. De Renaissance in prent
De tentoonstelling Hieronymus Cock. De Renaissance in prent loopt nog tot 9 juni 2013 in M – Museum Leuven. Cock bouwde zijn prentuitgeverij In de Vier Winden uit tot de meest invloedrijke van Europa. De kopergravures die Cock op de markt bracht, gingen de wereld rond en zorgden voor de naam en faam van kunstenaars als Pieter Bruegel de Oude, Rafaël, Frans Floris, Maarten Van Heemskerck en vele anderen. Aan de hand van ruim tweehonderd zeldzame werken op papier, biedt de tentoonstelling in M een overzicht van de activiteiten van het uitgevershuis. De kernstukken zijn afkomstig uit de rijke collectie prenten en tekeningen van de Koninklijke Bibliotheek van België, zo ook het besproken werk van Bruegel.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.