Mini chocoladeworkshop @ Chocolatier Bittersweet Leuven

De echte chocoholics onder ons zullen de weg naar chocolatier Bittersweet intussen al wel gevonden hebben want de ambachtelijke Leuvense chocolatier bestaat precies 1 jaar. Naast een prachtige website (www.bittersweet.be)  is er ook een Facebook-pagina. Daar las ik dat ze recent mini-chocoladeworkshops organiseren voor groepjes van maximum 6 à 8 personen. Voor wie een passie heeft voor chocolade en de geheimen wil leren kennen van het maken van pralines, chocoladetabletten of andere chocolade-creaties, is dit een absolute must; tevens een leuke activiteit voor een vriendengroepje van chocolade-liefhebbers  Daar ik een Belgische chocoholic ben in hart en lever :) wou ik dit eens uitproberen. Het was niet moeilijk om een paar vriendinnen bereid te vinden om mee te doen. :)

We hadden ons met 4 personen ingeschreven voor een zaterdagnamiddag en we mochten op voorhand ook aangeven welke soort pralines we graag zouden willen maken. Op de website van Bittersweet vind je een overzicht van al de soorten pralines en hun ingrediënten. Er komen voortdurend nieuwe pralines bij met een soms zeer originele naam zoals de “Rolling Stones”, een overheerlijke praline in de vorm van een klein balletje, gemaakt van caramel, cookiecrumble en vormpraliné. Sinds vorige week is er ook de heuse “Bittersweet” praline, gevuld met kardemom en lente-honing.

De prijs voor de chocoladeworkshop bedroeg 20 euro per persoon (cash te betalen of via overschrijving). De workshop zelf duurde ongeveer 2 uur en vond plaats in de kleine werkruimte, alias “chocolade-atelier”, achteraan de gezellige en mooi ingerichte winkel. Bram, de jonge chocolade-meester vertrouwde ons toe dat hij een beetje nerveus was, want het bleek zijn eerste chocolade-workshop te zijn!  Maar alles is vlekkeloos en in een ontspannen sfeer verlopen, alhoewel het woord “vlekkeloos” in deze context misschien niet goed gekozen is, want je kan geen chocolade-creaties maken zonder vlekken te maken :). Met chocolade morsen en knoeien hoort er gewoon bij en maakt het ook leuk (al was een keukenschort misschien wel handig geweest).

Bram vertelde ons dat hij uitsluitend met Belgische Callebautchocolade werkt. Hij legde ons ook uit waarom het zo belangrijk is om de chocolade op de juiste temperatuur te brengen. Tijdens de workshop zelf was er ruimte genoeg om vragen te stellen en natuurlijk ook om te proeven en onze vingers af te likken!  Aangezien we al volop in de paassfeer zaten, kon de paaschocolade zeker niet ontbreken. We mochten de spits afbijten met het maken van fondant paaseitjes met pralinévulling waar (letterlijk) een hoekje af is. Vervolgens liet Bram ons zien hoe je holle chocolade paaskonijntjes kan maken. En terwijl de vers gegoten chocolade figuurtjes in de koelkast aan het stollen waren, zijn we begonnen met het maken van de “Mokkachocolatajaja”, een exotische naam voor een overheerlijke witte gevulde dompelpraline. Tenslotte hebben we ook nog de “brainfood” chocoladetabletten van witte chocolade mogen maken. Dat zijn rechthoekige tabletten van witte chocolade die we zelf mochten versieren met allerhande “brainfood” zoals rozijnen en noten.

Achteraf kregen we elk nog een doosje met een selectie van de Bittersweet-pralines mee naar huis om de thuisblijvers ook eens te laten kennismaken met de heerlijke smaken van Bittersweet. Dat doosje was in mijn geval heel snel verorberd!

Als jij je ook wilt laten inwijden in de wereld van de chocolade, neem dan contact op met Bittersweet via e-mail info@bittersweet.be of via hun facebook-pagina. Bittersweet ligt in de schaduw van het Leuvense stadhuis, in de Eikstraat, een klein smal zijstraatje dat de Grote Markt verbindt met de Tiensestraat.

Chocolade-workshop

Chocolade-workshop

chocolade-workshop

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.