Voorjaarswandeling in het provinciedomein

Op zondag 31 maart stonden we, ondanks de verandering naar het zomeruur, om 10 uur stipt aan het Ecocentrum van het provinciedomein. Op deze ijskoude Paasochtend namen we deel aan een gegidste voorjaarswandeling in het natuurreservaat Lovenarenbroek en omgeving. We hadden deze afspraak een tijdje geleden in onze agenda gezet, in de hoop de bloemenpracht van het provinciedomein te kunnen aanschouwen. Rond eind maart zou de rand van de Grote Vijver immers bekleed moeten zijn met een prachtig geel bloementapijt van speenkruid, afgewisseld met witte vlekken van de bosanemoon. Spijtig genoeg beslisten de weergoden hier anders over en werd het hard zoeken om hier en daar een eenzaam bloempje te ontdekken.

De wandeling werd dan ook meer een detectivetocht. Toch leverden onze naspeuringen resultaat op. Zo ontwaarden we gele sleutelbloemen, paarse krokussen, blauwe sneeuwroem, witte sneeuwklokjes (jawel!), gele narcissen en een paar piepkleine maartse viooltjes. Al moet ik toegeven dat de weinige bloemetjes er klein en schraal uitzagen. We zagen tevens een boomklever die een vleermuizenkast kraakte, enkele spechten die geen last hadden van het koude weer omdat ze in de stammen van de bomen voldoende insecten aantreffen en drijvende paddendril in een ondiepe poel. We pasten zelfs onvervalste CSI-technieken toe tijdens deze wandeling: wat rosse haren die in de plakband bleven kleven, wezen duidelijk op de aanwezigheid van een eekhoorn die zo nu en dan nootjes kwam ophalen in een voederbuis.

Ook boeiend was de uitleg die we kregen over het beheer van dit domein. Een bladerenvanger bleek een ingenieuze oplossing te zijn om te vermijden dat de losse bladeren op de dolomiet van de paden terecht zouden komen en daar een papperige laag zouden vormen. We leerden wat bij over de ijzerbacterie en werden gerustgesteld dat de veelkleurige laag op het oppervlakte van enkele kleine beekjes volkomen natuurlijk was. We waren ook onder de indruk van de veerkracht van de veengrond. Al bleven we voor de zekerheid toch maar op de aangelegde paadjes. Niemand wil tot zijn middel in moerasgrond wegzakken.

Voorjaarswandeling in provinciedomein Kessel-Lo

Voorjaarswandeling in provinciedomein Kessel-Lo

Voorjaarswandeling in provinciedomein Kessel-Lo

Voorjaarswandeling in provinciedomein Kessel-Lo

Voorjaarswandeling in provinciedomein Kessel-Lo

Voorjaarswandeling in provinciedomein Kessel-Lo

Meer foto’s op flickr.

Op de Facebookpagina vind je een overzicht van alle geplande events in het Provinciedomein.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.