Bouworde vzw bestaat vandaag 60 jaar

Op zaterdag 6 april viert Bouworde vzw haar 60ste verjaardag.

Pater Werenfried van Straaten trok in 1953 met een eerste groep van 100 Vlaamse studenten naar Duitsland om daar huizen te bouwen voor Volksduitsers die na de oorlog de communistische dictaturen ontvluchtten. Hij kon toen niet vermoed hebben dat de organisatie 60 jaar later nog steeds jongeren zou bewegen om tijd vrij te maken om kansarmoede te bestrijden.

In 60 jaar tijd heeft de organisatie een enorme evolutie gekend. Vandaag de dag is de organisatie uitgegroeid tot een onafhankelijke jeugdvereniging die jaarlijks meer dan 1200 jongeren tussen 15 en 30 jaar oud aanspoort tot vrijwilligerswerk in alle hoeken van de wereld.

Bouworde vzw tracht steeds mee te gaan met haar tijd en haar kracht ligt dan ook in haar dynamiek”, aldus directeur Rob Wauters. “Zo hebben we recent bewust voor verjonging gekozen via de organisatie van specifieke bouwkampen voor 15- tot 17- jarigen én kiezen wij er bewust voor om ook ecologie een belangrijke plaats te geven binnen de organisatie en tijdens de vrijwilligersvakanties. Ons aanbod weerspiegelt overigens ook de behoeften van onze jongeren. Dit jaar zijn we bijvoorbeeld gestart met een aantal ultrakorte bouwkampen of ‘short breaks’ van twee à drie dagen. Zo bieden we onze werkende jongeren de mogelijkheid om zich ook gedurende een kortere periode te engageren op een project dicht bij huis.

Bouworde vzw organiseert intussen jaarlijks meer dan 100 technische, sociale en ecologische vrijwilligersvakanties op een 70-tal verschillende projecten verspreid over zo’n 30 landen wereldwijd.

Ter gelegenheid van het 60-jarige bestaan van de organisatie, kreeg de website van de vzw overigens een nieuw, fris kleedje aangemeten.

Over Bouworde vzw
Bouworde vzw is een landelijke jeugdvereniging die vrijwilligersvakanties en workshops aanbiedt voor jongeren tussen 15 en 30 jaar. Van Europa tot Azië, van Afrika tot Latijns-Amerika, elk jaar steken meer dan 1200 vrijwilligers vol enthousiasme de handen uit de mouwen om de levensomstandigheden van mensen in nood te verbeteren.

Bouworde vzw wil jongeren op deze manier vormen en bewust maken van de kansarmoedeproblematiek. Hierbij ontdekken jongeren andere culturen, leren ze werken in groep, zoeken ze samen naar oplossingen en ondervinden ze aan den lijve hoe verrijkend het wel is om anderen effectief een beter bestaan te bezorgen. Kortom, ze worden wereldburgers in de meest brede betekenis van het woord!

Bovendien biedt Bouworde vzw jongeren een alternatief voor het hedendaagse individualisme, de onverschilligheid en de op sensatie/prestatie gerichte maatschappij. Via hun eigen engagement kunnen jongeren solidariteit uiten en daadwerkelijk deelnemen aan verbeteringsprojecten wereldwijd.

Bouworde vzw organiseert zowel technische (hulp op vlak van huisvesting) als sociale (organisatie van activiteiten voor de plaatselijke bevolking) en ecologische bouwkampen (bescherming van de natuurlijke omgeving).

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.