AB InBev bekroond voor reductie energieverbruik voor verlichting

De Belgische organisatie van AB InBev werd op 26 maart 2013 bekroond door de Europese Commissie met de GreenLight Award 2013 voor haar inspanningen inzake de reductie van het energieverbruik voor verlichting. De Belgische organisatie van ’s werelds leidinggevende brouwer reduceerde het energieverbruik in haar productiefaciliteiten het afgelopen jaar met gemiddeld 73%. De Europese Commissie wil bedrijven die in de EU gevestigd zijn erkenning geven voor hun inzet voor energiebesparing door middel van de installatie van energie-efficiënte verlichtingstechnologieën. AB InBev in België zorgde dankzij 5 verlichtingsprojecten in de brouwerijen van Leuven en Hoegaarden voor een jaarlijkse energiebesparing van 664 MWh, wat overeenkomt met het jaarlijks verbruik van meer dan 220 huishoudens. Deze inspanningen en het behalen van deze Award kaderen volledig in de ambitie van AB InBev om het Beste Bierbedrijf in een Betere Wereld te zijn.

Energiebesparing
De brouwerij in Leuven heeft de verlichting van het oplaadstation van de heftrucks voor de logistiek vernieuwd. Sinds 2012 wordt er gebruik gemaakt van tl-verlichting met bewegingsdetectie, wat 86% energie bespaart. Ook in Hoegaarden werden projecten uitgevoerd in de verpakkingshal en logistieke zones om de verlichting te vernieuwen en te verbeteren. Zo werden klokarmaturen vervangen door dimbare tl-armaturen of LED-spots met bewegingssensoren. Er werd ook een systeem geïmplementeerd dat toelaat de verschillende zones afzonderlijk te bedienen. Niet alleen brengt dit een energiebesparing tussen de 60% en de 80% met zich mee, deze vernieuwingen zorgen ook voor een beter verlichte werkplaats en meer comfort voor de werknemers.

Ook in 2013 blijft AB InBev in België inspanningen doen om het energieverbruik te reduceren. Begin dit jaar werd in Leuven de verlichting van de machinekamer en een gedeelte van de verpakkingshal vernieuwd naar dimbare verlichting met lichtsensoren, wat respectievelijk besparingen van 65% en van 32% met zich meebrengt. De verlichting in het andere gedeelte van de verpakkingshal wordt momenteel vernieuwd naar tl-verlichting met lichtsensoren, wat een besparing van 20% zal opbrengen. In Hoegaarden zullen nog vernieuwingen worden doorgevoerd in 2 bijkomende zones van de bottelarij.

Het GreenLight-programma
Negen in de EU gevestigde bedrijven hebben erkenning gekregen voor hun inzet voor energiebesparing door de installatie van energie-efficiënte verlichtingstechnologieën. De winnaars van de GreenLight Awards 2013 van de Europese Commissie bespaarden evenveel elektriciteit als er jaarlijks in totaal door ongeveer 1 200 huishoudens wordt verbruikt (3 568,5 MWh — gemiddeld verbruikt een huishouden 3 MWh/jaar). De winnaars werden gekozen op basis van de grootste daling van het elektriciteitsverbruik, de grootste absolute energiebesparing en de gebruikte technologieën.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.