Grafted

Op 29 & 30 april 2013 gaat Ugo Dehaes in STUK in première met Grafted, een choreografie voor 10 dansers.

Ugo bouwt al een aantal jaar aan een consistent oeuvre van grote dansproducties waarin de focus ligt op de mens achter de danser. In WOMEN (2011, geselecteerd voor het Theaterfestival) portretteerde hij 8 vrouwen, dansers van tussen de 30 en 60 jaar oud. Doorheen een erg fysieke choreografie werden deze ‘net iets te oude’ danseressen haast doorzichtig, heel herkenbaar voor het publiek.

Dit seizoen herwerkte Ugo deze voorstelling tot GIRLS (productie van fabuleus), waarin hetzelfde materiaal gebracht wordt door ‘net te jonge’ danseressen, meisjes van tussen de 10 en 14 jaar oud.

Voor Grafted ging Ugo op zoek naar danskoppels, dansers die al jaren samen werken, en waarvan de meesten ook al jaren samen als koppel zijn. In een zekere zin kan Grafted gezien worden als een vervolg op couple-like, de productie uit 2008 in samenwerking met Keren Levi. Deze voorstelling werd 100 keer gepresenteerd in heel Europa, en is op dit moment nog steeds op tournee in de herwerkte vorm couple-like#2 (productie van Dox en Het Lab, Utrecht).

In ‘Grafted’ (‘Geënt’) zijn deze koppels totaal onafscheidelijk. Net zoals een orgaan dat in een nieuw lijf genaaid is of een tak die op een vreemde stam geënt is. De hele voorstelling lang werken de dansers altijd en alleen maar met hun eigen partner. Ze werken erg hard om de zwaartekracht te overwinnen, zoals in de traditie van het klassieke ballet of de acrobatiek. Maar doorheen deze spectaculaire choreografie zien we vooral hoe deze mensen met elkaar en met zichzelf worstelen om hun relatie in stand te houden.

Op maandag 29 & dinsdag 30 april om 20:30 in de STUK Soetezaal.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.