‘Info on the Go’: taxichauffeurs worden stadsambassadeurs

Elk jaar trekken de Vlaamse kunststeden – naast Leuven zijn dit Antwerpen, Brugge, Gent, en Mechelen – meer dan 15 miljoen bezoekers. Omdat een warm onthaal van al die mensen voor extra, duurzame aantrekkingskracht zorgt, wordt taxichauffeurs een opleiding aangeboden: Info on the Go. De chauffeurs worden letterlijk tripadviseurs die perfect weten waarover ze spreken – omdat ze locals zijn.

Eind 2011 beslisten Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven en Mechelen om hun samenwerking op toeristisch vlak een meer concrete vorm te geven. Samen richtten ze de vzw Kunststeden Vlaanderen op, met het doel om in verschillende projecten de krachten te bundelen. Info on the Go is het eerste grote project dat zo ontstaat. Het wordt gerealiseerd met de steun van de Vlaamse overheid en in samenwerking met het Sociaal Fonds voor taxi-ondernemingen.

Dirk Vansina, schepen van toerisme: “Vanuit het inzicht dat de bezoeker lokale tips wil, kwamen we op het idee om de mensen die voor het vervoer ter plaatse zorgen te voeden met extra kennis over hun stad. Zo slaan we twee vliegen in één klap: de bezoeker krijgt informatie uit de eerste hand, wat een leuke ervaring oplevert, en de persoon aan het stuur wordt ondergedompeld in het bad van zijn stad – en zo geruggensteund in z’n beroepswaarde.

De basis voor het project zijn de vormingen die de taxichauffeurs van ‘Info on the Go’ krijgen in de kunststeden: een miniopleiding in klantvriendelijkheid wordt gecombineerd met een kennismakingsmiddag met de hoogtepunten van de stad. Hierna zijn ze gediplomeerd ‘Info on the Go’-chauffeur. Daarbij hoort een promopakket, waarmee ze zelf duidelijk kunnen maken dat ze de bezoeker iets meer te bieden hebben dan zomaar een ritje door hun stad.

De eerste vorming in Leuven vindt plaats op 30 april, zodat het effect hopelijk binnen enkele maanden voelbaar zal zijn. Staan nog op stapel: een natraject voor de chauffeurs en communicatie over het project in binnen- en buitenlandse reisgidsen. Zo wordt Info on the Go een kwaliteitslabel met allure.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.