Beluga

Er lag al een tijdje een een Bongo-bon Vis en Sushi in onze schuif en de vervaldatum kwam zo langzamerhand in zicht. Hoe deze beter te besteden dan aan een gezellig romantisch dineetje voor de verjaardag van mijn vriend? Omdat geen enkele van de Leuvense sushi-restaurants terug te vinden was in het aanbod, besloten we te reserveren bij restaurant Beluga, per slot van rekening was het alweer een paar jaar geleden dat we nog eens de voeten onder tafel hadden geschoven bij dit kleine, maar gezellige restaurantje.

Toen wij (stipt op tijd) arriveerden, was er nog maar één ander koppel in het restaurant aanwezig. We werden vriendelijk welkom geheten en een lieve jongedame nam onze jassen in ontvangst. We kozen een tafeltje vlakbij de werkplek van de chef-kok. Altijd leuk om de bereiding van je maaltijd een beetje te kunnen volgen en jullie weten dat ik een fan ben van open keukens.

Het concept van Beluga is simpel: er is één menu met enkel vis en schaaldieren en alle gasten eten hetzelfde. Vleesliefhebbers zoeken beter andere oorden op. En oja, vergeet niet te reserveren, want dit restaurantje telt maar een zevental tafels.

Aangezien het een feestelijke avond was, startten we met een glaasje huischampagne Besserat. Een heerlijke fruitige champagne met een minerale hint. We werden er prompt vrolijk van. Bij het aperitief werden verse garnaaltjes en kleine olijfjes geserveerd. De ongepelde garnalen waren duidelijk vers en zalig lekker.

Omdat we al goed begonnen waren, besloten we ook bij de rest van onze maaltijd aangepaste wijnen te nemen. Na wat wachten (we waren al goed gevorderd met onze wijn)  kregen we het eerste voorgerecht geserveerd: makreel op zout gelegd, met een salade van green meat en red meat (raapjes). De combinatie van makreel met de raapjes was verrassend, maar ik vond de makreel een tikkeltje te zout naar mijn smaak. Gelukkig vormden de schattige broodjes die op een apart bordjes geserveerd werden een goed tegengewicht voor het zout in het gerecht.

Onze wijnglazen werden vlot bijgevuld en onze stemming werd er alleen maar beter op toen het tweede voorgerecht arriveerde: cheeseburger van langoustines, met een crème van mascarpone en Tierenteyn mosterd. Een cheeseburger geserveerd krijgen in een visrestaurant, het is eens wat anders. Het gerecht was een echte smaakbom. Zalig gewoon. Ook mijn vriend was erg te spreken over dit gerecht.

Om een tegengewicht te bieden aan al die wijn, bestelden we ook wat water. De vriendelijke jongedame van Roemeense origine die ons bediende, bracht een flesje huisgefilterd water. We zochten snel op hoe dankjewel te zeggen in het Roemeens (mulțumesc) en toverden zo een glimlach op haar gezicht.

Als hoofgerecht serveerde chef-kok Wim Janssens zeebaars met anijspaddenstoelen en aardappelgratin. Alweer een voltreffer. Perfect gebakken verse vis met heerlijke garnituren. We genoten evenzeer van de lekkere Spaanse wijn You&Me, afkomstig van een wijngebied op de grens tussen Spanje en Portugal die ons uitgebreid werd voorgesteld door de chef-kok.

Als dessert kregen we peertjes in Spaanse zoete wijn met safraan, gember en yoghurtijs. Het dessert was om duimen en vingers bij af te likken: perfect om het allerlaatste gaatje op te vullen. Al moest ik mijn vriend wel helpen om zijn yoghurtijs weg te werken.

Na het dessert kwam de chef-kok ons vriendelijk vragen of we nog een koffie of digestief wilden. Door de vele glazen wijn waren we wat overmoedig geworden en we vroegen of we een calvados konden krijgen (die hadden we bij ons vorig bezoek erg lekker gevonden). Spijtig genoeg was de calvados op, maar hij kon ons wel een erg goeie whisky aanraden. En tja, toen hij ons de fles Nikka Whisky uit Japan toonde, wisten we dat we verloren waren. Al was het wel even slikken toen we achteraf op de rekening zagen dat één whisky 14 euro kostte.

Aangezien we over een bongobon beschikten, betaalden we enkel voor de drank. Voor twee glazen champagne, aangepaste wijn en water en twee whisky’s betaalden we in totaal 120 euro. En ja, wij vonden het wel een beetje decadent om op één avond 120 euro op te drinken.

Enig punt van (lichte) kritiek: het was soms wat lang wachten op de gerechten. Wij reserveerden om 19u, maar het eerste voorgerecht werd pas ná 20u geserveerd. Het hoofdrecht werd rond half tien aan tafel gebracht en op het dessert was het wachten tot half elf. Nu vormde dit voor ons geen probleem, wij hadden immers een avondvullend diner gepland, de sfeer was erg goed en de wijn werd bijzonder royaal bijgeschonken. Door de garnaaltjes die we vlak na het binnenkomen kregen, hadden we ook geen honger geleden. Beluga is nu eenmaal geen restaurant waar je terecht kan voor een snelle hap.

Beluga is een restaurant uit een hogere prijsklasse, niet iets om elke week te doen dus, maar zeker een aanrader als je iets te vieren hebt. De vis is dagvers en de gerechten zijn origineel en erg verfijnd afgewerkt. De gemoedelijke omgang met de chef-kok die zelf de gerechten aan tafel brengt en duidelijk een wijnkenner is, was voor mij een absoluut pluspunt. Een heel toffe avond.

Praktisch
Krakenstraat 12, 3000 Leuven
016 23 43 93
www.restaurantbeluga.com

Bookmark and Share

Er zijn 2 reacties op “Beluga”

laes yvette
(on februari 24th, 2014 at 13:26)

van het eten op zich was niets te zeggen maar veel te weinig , na een 4 gangen menu zijn we nog naar de frituur getrokken, daarenboven 3 u getafeld omdat iedereen ( 7 tafels )op mekaar moet wachten ,er is ook geen keuze tot …..nooit meer

 
Beluga « Leven in Leuven
(on juli 1st, 2014 at 23:01)

[…] die je niet vaak tegen komt. Ideaal dus om de verjaardag van mijn vriend te vieren. Iets wat we vorig jaar trouwens ook al […]