Florilegium zingt Cantates uit de Thomaskirche, Leipzig

Samen met een instrumentaal barokensemble en enkele solisten brengt kamerkoor Florilegium een programma met cantates uit de Duitse barok op teksten uit de boetepsalmen.

De boetepsalmen, waarvan psalm 130 De profundis en psalm 51 Miserere de bekendste zijn, werden in de loop van de muziekgeschiedenis door talloze toondichters op muziek gezet. Het is dan ook erg boeiend om een aantal van deze werken naast mekaar te plaatsen en te ervaren hoe verschillende tijdgenoten gestalte geven aan de in de psalmen vertolkte menselijke zoektocht naar gemoedsrust en de daarmee gepaard gaande emoties van spijt en berouw, angst, hoop en vertrouwen.

Van Johann Sebastian Bach wordt de cantate Aus der Tiefen rufe ich, Herr, zu dir (BWV 131) vertolkt, op tekst van boetepsalm 130 De Profundis. Het is één van Bachs vroegste cantates, met een schitterende hobopartij en een grote rol voor het koor. Ook Johann Schelle, één van Bachs voorgangers als cantor van de Thomaskirche in Leipzig, schreef een cantate met dezelfde titel, geïnspireerd op dezelfde psalmtekst.

Praktisch
Dinsdag 30 april 2013 om 20u30 in de Sint-Kwintenskerk, Naamsestraat 165 in Leuven.
Kaarten kosten 10 euro in voorverkoop, en 12 euro aan de kassa. Kaarten kunnen besteld worden via kaarten@florilegium.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.