Causerie Ruud Hendrickx

Davidsfonds/afdeling Leuven organiseert op dinsdag 23 april om 20 uur de causerie “Het verschil in taalgebruik in Vlaanderen en Nederland” door Ruud Hendrickx (taaladviseur VRT).

Het wordt vaak gezegd: het Nederlands in Vlaanderen en Nederland groeit uit elkaar. Maar wat is Nederlands?
Waarom Vlaanderen en Nederland? Wat groeit uit elkaar? Houdt de stelling dat het Nederlands vroeger dan één was? En wanneer is vroeger?

In deze spreekbeurt confronteer ik de toehoorder met meer vragen dan antwoorden. Al was het maar omdat we veel meningen hebben, maar weinig harde gegevens. Ik ben er op de eerste plaats om mensen te helpen, niet om ze op de vingers te tikken.‘ Dat zegt VRT- taaladviseur Ruud Hendrickx (Herent, 46 jaar).

Typisch Vlaams verschijnsel
Zo’n taaladviseur is overigens een typisch Vlaams verschijnsel. Ook VTM heeft er een. Maar bij andere omroepen in Europa bestaat de functie niet. De reden waarom Vlaamse omroepen een taaladviseur hebben, heeft te maken met de positie van het Nederlands in Vlaanderen. Van het moment dat het Nederlands naast het Frans de officiële taal werd in België, was er naast de dialecten ook behoefte aan een standaardtaal. Tot de jaren negentig gold daarvoor de norm van Nederland. Vlaanderen spiegelde zich aan het Nederlands boven de Moerdijk.

Revolutionair
Tot enkele jonge taalkundigen – waaronder Ruud Hendrickx – vonden dat er ook erkenning moest zijn voor de Vlaamse variant van de standaardtaal. ‘Dat was toen revolutionair‘, vertelt Hendrickx. ‘Tot dan toe werd in Vlaanderen gestreefd naar de Noord- Nederlandse norm. In 1998 hebben we het bestaansrecht van de Belgische variant in het taalcharter van de VRT gezet. In 2007 verdween het eruit omdat het zo vanzelfsprekend was geworden. Ook de Taalunie heeft nu een meer genuanceerde visie op de standaardtaal en erkent zowel de Nederlandse, de Vlaamse als de Surinaamse variant.’

Praktisch
Dinsdag 23 april om 20 uur
Romaanse Poort, Brusselsestraat 63 te Leuven
Toegangsprijs: 5 euro (4 euro voor Davidsfondsleden)

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.