Digitale Week gaat van start met Digitale Beurs op 20 april

Voel je je nog niet helemaal zeker als het gaat over sociale media, apps, smartphones, tablets …? Geen zorgen: ook in Leuven gaat morgen de Digitale Week, een Vlaams project dat iedereen wegwijs maakt in de digitale wereld, van start. Het thema van dit jaar is ‘kijken naar de toekomst’. Onder dat motto vinden tal van activiteiten plaats in heel Vlaanderen en dus ook in Leuven. Een absolute aanrader hier is de Digitale Beurs op zaterdag 20 april in de Bib Leuven.

Op de Digitale Beurs krijg je heel wat uitleg over digitale toepassingen en activiteiten. De Bib Leuven, stad Leuven, het OCMW, het CVO Leuven-Landen, CBE Open School, Vormingplus, Link in de Kabel en Seniornet Vlaanderen hebben er een infostand. Op de beurs loopt een ludieke wedstrijd, wie meedoet, maakt kans op een tablet. In de namiddag staat er een boeiende lezingenreeks geprogrammeerd in het auditorium van Tweebronnen. Professor Leirman (Seniornet Vlaanderen) heeft het over hoe senioren passen in de huidige digitale wereld. Joris Voets (GIS stad Leuven) komt vertellen over ‘augmented reality’. Ilse Depré van de Bib Leuven maakt je enthousiast voor het elektronisch lezen. 

Activiteiten
Nog tot en met zaterdag 27 april organiseren de partners van de Digitale Week leerrijke activiteiten voor elke leeftijd. Wie jong is van geest kan gamen in de Bib of bij Link in de Kabel. Bij die laatste nodigen ze jongeren ook uit om samen de toekomst uit te tekenen: ‘Sketch Up The Future’! Verder zijn er workshops over online kopen en verkopen, digitale fotografie, zoeken op het internet …
Het volledige programma vind je op www.leuven.be/bibliotheek. 

Inclusief
Het belang van de Digitale Week mag niet onderschat worden, aldus schepen van cultuur Denise Vandevoort: “Een deel van het publiek is nog onvoldoende mee met de digitale uitdagingen van het moment en dan denken we heus niet alleen aan senioren. Met de snelle ontwikkelingen van de laatste jaren dreigt er voor iedereen constant een digitale kloof. Tablets, digitaal lezen en andere nieuwe snufjes maken dat we constant alert moeten zijn op wat er beweegt om niet achterop te hinken. De Digitale Week is een project bij uitstek dat voor iedereen een brug probeert te slaan naar de digitale wereld, vandaar dat de Bib Leuven ook steeds een enthousiaste partner blijft. 

Nieuwe catalogus
De Bib Leuven is zelf ook een van de plaatsen waarop je constant met nieuwe technologieën geconfronteerd wordt. Zo wordt er tijdens de Digitale Week een nieuwe versie van de catalogus gelanceerd, met onder meer een vernieuwde website en een nieuwe manier van verlengen en reserveren. In de catalogus heb je voortaan luisterfragmenten en doorkijkjes naar activiteiten op UiT in Vlaanderen. In MijnBibliotheek (de persoonlijke ruimte van de bibliotheekgebruiker in de catalogus, nvdr) kan je geleende werken verlengen, andere werken reserveren, de status van je reservering bekijken en verschillende bibliotheekkkaarten (bv. van partner, kinderen) samen beheren met één account. Wie dat wil kan voortaan zelfs zijn Facebooklogin gebruiken. Gratis rondleidingen en workshops houden voor iedereen de drempel laag.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.