Nostreetkidding krijtactie op Ladeuze voor straatkinderen

Er leven wereldwijd 150 miljoen kinderen op straat.  De Leuvense organisatie Mobile School ijvert voor hun rechten en voert onder andere actie om 12 april door de UN te laten erkennen als ‘Internationale dag van het Straatkind.

Dit jaar voerden ze een wereldwijde social media-actie met #nostreetkidding, waarbij ze een uitdaging uitstuurden naar alle 193 landen van de Verenigde Naties om foto’s in te sturen uit hun land met de #nostreetkidding pose.  De actie was een groot succes want meer dan 1500 mensen uit 129 landen posten ondertussen hun foto. De pose die ze daarbij maken is niet alleen cool. De I en V staan voor 1 en 2: 12 dus. En de IV voor 4. Of 12/4 =12 april. Kortom: “Wij willen 12 april als Internationale Dag van het Straatkind.”

Hier kan je alle #nostreetkidding foto’s bekijken.

De kaart van alle deelnemende kaarten zie je hier.

Vorige week op 12 april voerden vele vrijwilligers voor Mobile School als apotheose een reuze krijttekening uit op het Ladeuzeplein uit. Een reuze #nostreetkidding-gebaar samen met de vlaggen van de 129 landen die aan de actie hadden deelgenomen kon bewonderd worden vanuit de Universiteitsbibliotheek.  Deze actie liep niet ongemerkt voorbij en kreeg de nodige media aandacht.

Nochtans leken de regenwolken vorige week eerst roet in het eten te gooien.  Mooi op tijd was een grote groep enthousiaste tekenaars opgedaagd, maar toen het grote gezicht zo goed als klaar was, plensde de regen uit de lucht . Terwijl iedereen schuilde aan de bibliotheek, zag men ontmoedigend alle krijt in kleine stroompjes terug van het plein afstromen.  Buien duren gelukkig niet lang, dus iedereen begon snel opnieuw zonder op buienradar de naderende nieuwe wolk te zien aankomen.   Deze had zelfs geen medelijden met de mobile school die mee op het plein stond, want een goeie windruk liet deze met gemak tegen de vlakte gaan.

Derde keer dan goeie keer zeker?   Intussen waren er vrijwilligers bijgekomen om een handje bij te steken na hun werk en in een verbazingwekkend snel tempo verschenen de 129 kleurrijke vlaggen terug voor de bibiliotheek.    Klein en groot op zijn knieën met kleine voorbeeldvlagjes op papier die geconcentreerd zaten te krijten….het was een mooi zicht voor alle nieuwsgierige voorbijgangers.  Toen na 5u de zon er zelfs nog wat twijfelachtig doorbrak, kon iedereen met een grote glimlach poseren met het bekende #nostreetkidding-gebaar voor een luchtfoto vanuit de bibliotheekstoren.

Indien je de campagne gemist hebt, maar toch nog je stem wil laten horen, kan je hier een internationale petitie ondertekenen om 12 april tot Internationale Dag van het Straatkind uit te roepen.

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Nostreetkidding krijtactie op Ladeuze voor straatkinderen”

Slaap mee op straat « Leven in Leuven
(on maart 26th, 2015 at 4:00)

[…] zoals de vorige 4 jaren, pakt ook de Leuvense organisatie Mobile School uit met een actie om 12 april als […]