Erfgoeddag 2013 stopte even de tijd in Leuven

De 13de editie van Erfgoeddag trok heel wat bezoekers aan. Naar schatting 6000 mensen kwamen op zondag 21 april een kijkje nemen naar het cultureel erfgoed van de stad Leuven en omstreken. Een groep van 19 enthousiaste erfgoedorganisaties boksten 25 activiteiten in elkaar rond het thema – Stop de tijd. “Het doel van Erfgoeddag is mensen bewuster te maken van het onomkeerbare effect dat de tijd heeft op ons erfgoed. Als we willen dat de volgende generaties nog kunnen genieten van al dit moois dan zijn dit soort van initiatieven echt belangrijk”, zegt schepen van Cultuur Denise Vandevoort.

Collection Day of Collectiedag: bewaar de herinneringen aan 1914-1918
Een van de hoogtepunten van Erfgoeddag was “Collection Day” of Collectiedag in de Centrale Bibliotheek van de KU Leuven. Door hun oproep tot het verzamelen en het digitaliseren van voorwerpen en verhalen rond de Eerste Wereldoorlog 1914-1918 kwamen heel wat schatten naar boven. Het dagelijkse leven van de gewone mensen tijdens de oorlog zal op die manier een bijdrage leveren aan het collectieve geheugen van WO I. Ook het Rijksarchief focuste op persoonlijke herinneringen aan vervlogen tijden.

Erfgoeddag is voor iedereen
Mooss vzw en MATRIX in OPEK aan de Vaartkom zorgden ervoor dat ook de kleinsten onder ons speelsgewijs konden proeven van een stukje erfgoed via een speurtocht met QR-codes of een workshop moderne statische muziek. Ook het M-Museum liet jong en oud kennis maken met hun werking achter de schermen en toonde aan hoe cruciaal een goede bewaring van kunstvoorwerpen is door een bezoek aan hun depot. Het enthousiasme van de kinderen kon niet op toen ze echte klokken mochten luiden in de Predikherenkerk. Campanae Lovanienses organiseerde in de kerk een demonstratie en workshop manueel klokkenluiden. Speciaal voor Erfgoeddag werden nieuwe luidtouwen gehangen door de Leuvense brandweer. Het Damiaancentrum werkte een tentoonstelling uit rond de overlevering van Pater Damiaans door middel van foto’s. Je kon ook in de huid kruipen van Damiaan door zijn typische kledij aan te trekken en zo een ouderwetse en grappige foto te laten maken. In de Norbertuspoort bij de Abdij van Park konden kinderen ervaren hoe het was om 100 jaar geleden op de schoolbanken te zitten. Ook de workshop fotografie georganiseerd door CJP viel bij de jeugd bijzonder in de smaak. Uit hun foto’s zal volgende week een winnaar gekozen worden die het beste oog heeft voor cultureel erfgoed.

Nog meer Erfgoeddag
De VZW Koerier van Navarra gaf geïnteresseerden een rondleiding over een ambitieuze wijnboer uit Leuven terwijl het Huis van Polyfonie (vzw Alamire Foundation) in Heverlee de bezoekers liet genieten van een uniek stukje 16e eeuwse muziek. De klassieker “Ken Uw stad” wandeling van de Koninklijke Leuvense Gidsenbond trok tientallen bezoekers aan net zoals de activiteiten in de buurgemeenten. Het Koninklijk Verbond der Jaartallen hield eveneens open huis. In de raadskelders van het stadhuis werd Erfgoeddag officieel afgesloten met de verzegeling van de vaten met de persoonlijke spullen van de Mannen van het jaar 1973. Pas over 10 jaar, wanneer de mannen 50 zijn geworden, zullen de spullen opnieuw naar boven worden gehaald. Een erfgoedkaravaan met 70 personen van de vzw voor Immaterieel erfgoed Tapis Plein kwam helemaal uit Brugge om daarvan getuige te zijn.

Wat na Erfgoeddag?
Erfgoeddag is nog steeds een vaste waarde op de Leuvense kalender. De volgende editie vindt plaats op 27 april 2014 met als thema “Grenzeloos”. Sommige tentoonstellingen blijven ook na Erfgoeddag open zodat iedereen die niet kon komen toch nog de kans heeft om een kijkje te nemen.

  • De tentoonstelling “Een tijdloze blik op het leven van alledag in Leuven en omstreken” van het project “Itinera Nova” van het Stadsarchief over de digitalisering en ontsluiting van de middeleeuwse, Leuvense schepenbankregisters en het multimedia project van de Academie voor het Leuvens dialect blijven nog te bezichtigen in het stadhuis tot en met 12 mei 2013.
  • De tentoonstelling 100 jaar Scouts in Leuven in het Scouts en Gidsen Museum in de Sint Geertrui Abdij houdt zijn deuren open tot en met 27 oktober 2013.
  • De expo van de FactorY “Stop de tijd” in OPEK is nog open voor het grote publiek tot en met 28 april 2013.
  • KADOC’s tentoonstelling over religieus speelgoed dat ook nog de dag van vandaag populair is, blijft toegankelijk tot 15 juni 2013.
  • Rijksarchief Leuven met “Moment opnamen voor de eeuwigheid: plaatsen van (persoonlijke) herinnering in Vlaams Brabant” houdt ook zijn deuren op voor de bezoeker tot en met 31 mei.

Erfgoeddag @ M-Museum Leuven
Foto door Kristel Van Loock

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.