Uitreiking Romulusprijs 2013

De vzw Viroviacum Romanum uit Wervik heeft de Romulusprijs 2013 van de Romevereniging S.P.Q.R. gewonnen. Het is de negende keer dat deze prijs wordt uitgereikt. De prijs werd op zondag 21 april uitgereikt door auteur Bernard Van Daele, beter bekend als Ligustinus Quintus, de Romeinse legionair die met educatieve archeologische projecten de Vlaamse en Nederlandse scholen bekoort.

Op 21 april (de officiële stichtingsdag van de stad Rome) reikt de Romevereniging S.P.Q.R. tijdens de jaarlijkse receptie voor alle leden de Romulusprijs uit. Dit jaar gebeurde dat voor de negende keer. De Romulus is een trofee die wordt geschonken aan een persoon, organisatie of bedrijf, welke het voorbije jaar in Vlaanderen een opmerkelijke inspanning heeft gedaan voor de promotie van Rome of Italië in het algemeen. Deze prestatie kan zich situeren in het culturele, gastronomische, literaire, toeristische of een ander milieu.

De Romulus van S.P.Q.R. is een gepersonaliseerd en 2,6 kg wegend bronzen duplicaat van het wereldberoemde beeld van de Romeinse wolvin, die volgens de legende de stichters van Rome zou hebben grootgebracht. Wie de Romulus ontvangt, mag rekenen op de blijvende waardering van S.P.Q.R., ontvangt een eeuwigdurend gratis lidmaatschap van de vereniging en kan vooral rekenen op heel wat aandacht in Vlaanderen, Nederland en Italië.

De vzw Viroviacum Romanum promoot het Gallo-Romeins verleden van hun stad. Met succes, want in recente handboeken geschiedenis voor het secundair onderwijs wordt Wervik opnieuw vermeld als één der oudste plaatsen van België. Viroviacum populariseert ook de Romeinse en Keltische geschiedenis en organiseert tweejaarlijks, telkens het eerste weekend van oktober, in de onpare jaren, een druk bijgewoond Gallo-Romeins weekend, waarin met re-enactinggroepen uit binnen- en buitenland telkens veel sfeer wordt gecreëerd. Voorts organiseerde de groep reeds een Mars van de Legionairs (tussen Cassel en Wervik), worden regelmatig de oude Romeinse wegen in de omgeving verkend en krijgen de leden cursussen, informatie en een nieuwsbrief met ondermeer archeologisch nieuws uit de omgeving gepresenteerd.

Alle initiatieven van Viroviacum hebben een duidelijk educatief en leerrijk karakter en ze worden gepresenteerd op een bevattelijke, populaire en ontspannende manier. Dat en de manier waarop het gebracht werd bevattelijk, populair, ontspannend maar vooral leerrijk was. Voldoende redenen voor S.P.Q.R. om de 9de Romulusprijs toe te kennen aan de vzw Viroviacum.

Uiteraard was ook de redactie van Leven in Leuven aanwezig op deze prijsuitreiking, die extra feestelijk was omdat S.P.Q.R. haar tiende verjaardag vierde. Ook burgemeester Tobback kwam mee toasten. Al vrezen we dat het nooit iets zal worden tussen onze burgemeester en archeologen. ;-)

Uitreiking Romulusprijs 2013

Uitreiking Romulusprijs 2013

Uitreiking Romulusprijs 2013

Uitreiking Romulusprijs 2013

Uitreiking Romulusprijs 2013

Meer foto’s.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.