Extra Muros – bierparcours buiten de muren van het ZBF

Leuven wordt het laatste weekend van april nog meer dan anders een echte bierstad. Veel restaurants bieden speciale biermenu’s aan. Je kan rondleidingen volgen in de brouwerijen van Leuven en natuurlijk is er het Zythos Bierfestival in de Brabanthal. Dit weekend komen daar meer dan 100 brouwers een 500tal bieren presenteren, waaronder een 70-tal bieren in primeur. Velen denken dat dit alle bieren uit België zijn. Niks is minder waar. Daarom organiseren de Oude Markt en de biercafés, in samenwerking met de Leuvense Biertherapeuten, dat weekend ook Extra Muros, een bierparcours buiten de muren van het festival.

Extra Muros is een initiatief van vzw de Oude Markt. Het is een randactiviteit tijdens het Zythos Bierfestival op 27 en 28 april in de Brabanthal. Enkele cafébazen van de Oude Markt bieden een collectie bieren aan van brouwerijen die niet op ZBF staan. Gespecialiseerde bierzaken hebben zich daarbij aangesloten en brengen unieke proeverijen.

Dit bieraperitief begint al op vrijdag 26 april. Een frisse prelude op het echte werk in de Brabanthal. Vanaf 16u kan iedereen kennismaken met het aanbod in de deelnemende zaken in het historisch stadshart. Ondertussen wijdt Radio 2 in het Radiohuis de uitzending van Avondpost aan het Leuvense bierverhaal en het Zythos Bier Festival. Om 18u trekt percussiegroep ‘Lokomotiv’ van daaruit richting Oude Markt alwaar het officiële bierlintje wordt doorgeknipt. Dan is het tijd om te proeven en een heel weekend te genieten…

14 cafés op de Oude Markt en minstens even zo veel zeldzaam te verkrijgen en te proeven bieren: Vleteren Alt in de BlokhutAmburon in de Rector, Bloesembink in The Saloon, Keikoppenbier in L-café, Kasteel Hoppy in de Rodins, Julius in ’t Begin, De Dolle Extra Export Stout in het Rock Café, Urthel Saisonnière in café Belge, Noorderbierke in de Giraf, Zatte Bie in de Revue, Broeder Jacob Double Espresso in De Weerelt, Nelle van Cruysem in Orient (het bier van het gelijknamige boek van Marc De Bel). Of wat dacht je van deze mondvol: La Corne du Bois des Pendus La Triple 10º in het Forum

Daarnaast hebben verschillende bierzaken samengewerkt. Zo bewijst het M-Café dat bier ook cultuur is onder de titel ‘De gustibus et coloribus certe disputandum est’. De Fiere Margriet pronkt met haar grote bierkaart. En in de Metafoor kan je bieren proeven in magnum-flessen van 1,5 liter en kennis maken met Nivoo Bruin in wereldprimeur. Tot slot kan je in de Blauwe Kater een paar combinaties van Bier & Whisk(e)y uitproberen: een whiskey wordt geserveerd met een bier dat er bij past.

Meer informatie op extramurosleuven.wordpress.com. Opgelet, de meeste bieren zijn slechts tijdelijk verkrijgbaar, daarom geldt er 1 regel: Op is op. Dit jaar kan je ook bierbuttons verzamelen in de deelnemende zaken. Wie haalt de volledige collectie van 20 in huis?

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.