Docville 2013 uit de startblokken

Gisteren, vrijdag 3 mei 2013 ging de 9e editie van het Internationaal Documentaire Filmfestival DOCVILLE van start met de openingsfilm The Imposter. The Imposter is een documentaire die je lang nadien nog in verwarring zal achterlaten. De film vertelt het verhaal van de familie van de verdwenen Nicholas Barclay die zich in de luren laten leggen door een bedrieger die zich voordoet als hun verdwenen zoon/broer/neef. Heel bizar hoe gemakkelijk de familie gelooft dat de meerderjarige Frédéric Bourdin (die niet aan zijn proefstuk toe was wat betreft het aannemen van een valse identiteit) met zijn donkere ogen, donkere haar en Franse accent, de verdwenen blonde, blauwogige Amerikaanse Nicholas is.

The Imposter vermengt echte interviews met de protagonisten in dit verhaal met nagespeelde scènes en echte archiefbeelden. Wat maakt dat je op een gegeven moment zelf niet meer weet wat waarheid en wat fictie is. Het bizarre verhaal wordt hoe langer hoe vreemder, tot het zelfs een dramatische afloop dreigt te krijgen voor de bedrogen familie. Bij de theatraal in beeld gezette slotscène had ik toch het ietwat wrange gevoel dat de documentairemaker zich toch wel iets te expliciet in de regisseurstoel gehesen had.

Toch is dit een film die je absoluut gezien moet hebben. Al is het maar omdat dit waar gebeurde verhaal de fictie ver overtreft.

De regisseur van deze documentaire kon helaas niet aanwezig zijn bij de feestelijke opening van het filmfestival, maar hij had een goed excuus: hij was op uitgestelde honeymoon en bevond zich op één of ander tropisch eiland.

Tot en met 11 mei kan je in heel de Leuvense binnenstad, op 4 locaties, in 6 verschillende zalen, genieten van een mooie selectie nieuwe documentaire films, maar ook van heel wat evenementen, ontmoetingen, debatten en festiviteiten. Gaat dat zien!

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.