Grootschalige inzameling van oude gsm’s

Stad Leuven, Politie Leuven en Curieus Vlaams-Brabant pakken samen uit met een origineel ecologisch project: Het Belbos.

Heb je een oude gsm die je niet meer gebruikt? Breng hem de komende weken dan binnen op een van de vele inzamelplaatsen in je buurt. Voor elke ingezamelde gsm plant Curieus Vlaams-Brabant een boom.

Wereldwijd wordt slechts 1 procent van alle gsm’s gerecycleerd. In Vlaanderen liggen meer dan 10 miljoen oude gsm’s ergens in een lade. Terwijl in die oude toestellen massa’s kostbare stoffen zoals goud, zilver, coltan en koper zitten, die perfect herbruikt kunnen worden. “Wist je trouwens dat één ton gsm’s 300 gram goud opbrengt, terwijl één ton ruwe gouderts slechts 3 gram oplevert?” zegt Lothe Ramakers, provinciaal coördinator van Curieus Vlaams-Brabant.

Met het project ‘Belbos’ wil Curieus Vlaams-Brabant samen met de Stad Leuven en politie Leuven inwoners aanzetten om gsm’s te recycleren. Om de sensibilisatie kracht bij te zetten organiseren we een beperkte inzamelactie voor oude gsm’s in een aantal stadsgebouwen waar veel publiek komt. De onbruikbare toestellen worden door Umicore op een schone manier verwerkt.
Dit internationaal gerespecteerd Belgisch bedrijf haalt alle kostbare metalen uit jouw mobieltje en schenkt het afval een nieuw proper leven. Elk prima werkend toestel krijgt dan weer een plekje in een Kringwinkel,
” vertelt Lothe.

En de opbrengst? Die investeert Curieus in een bos. Meer nog, Curieus zal vijf bossen planten, één per provincie waar de actie plaatsvindt. Voor elk toestel krijgt Curieus immers een vergoeding van 1 euro. Hoe meer ingezamelde gsm’s, hoe meer middelen voor het aanplanten van bomen. En dus hoe groter de Curieusbossen.

Wil je ook je boompje bijdragen aan ons Vlaams-Brabants Curieusbos, breng dan je oude gsm binnen tussen 6 mei en 20 mei op de volgende plekken:

  • Bibliotheek Tweebronnen, Rijschoolstraat 4/0101 , 3000 Leuven
  • Bibliotheek/deelgemeentehuis Heverlee, Waversebaan 66, 3001 Leuven
  • Stadskantoor, Professor Van Overstraetenplein 1, 3000 Leuven
  • Zwembad/sporthal Kessel-Lo, Stadionlaan 4, 3010 Leuven
  • Zwembad/sporthal Wilsele Putkapel, Aarschotsesteenweg 730, 3012 Leuven
  • Conservatorium SLAC, Dirk Boutslaan 60-62, 3000 Leuven
  • Politiehuis, Philipssite 4, 3001 Heverlee
  • Wijkcommissariaat Leuven Centrum, Grote Markt 8, 3000 Leuven

Voor meer inzamelacties in jouw buurt kijk op: www.belbos.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.