[recensie] Getekend Vonnis – Jo Claes

‘Getekend Vonnis’ is de zesde thriller van Jo Claes. Het boek speelt zich, zoals we dat ondertussen gewoon zijn, opnieuw af in de straten van Leuven. Het boek opent met de ontdekking van het lichaam van een verminkt meisje in een Leuvens café vlak nadat een foto van haar lijk, vergezeld van de coördinaten van de plaats van het misdrijf, per e-mail aan hoofdinspecteur Thomas Berg bezorgd werd. Op de plek van de misdaad wordt een pagina van een stripverhaal gevonden waarop een verkrachtingsscène staat afgebeeld. Hoofdinspecteur Thomas Berg is geshockeerd door de wreedheid van de moord en vastberaden de dader te vinden.

Maar het blijft niet bij deze moord, enkele dagen laten komt een tweede vrouw in bijna identieke omstandigheden om het leven en de Leuvense politie begint te vermoeden met een psychopaat te maken te hebben.

Thomas Berg worstelt om de moordenaar te ontdekken en wanneer er nog slachtoffers vallen, geraakt de stad Leuven in de greep van de angst voor deze sadistische moordenaar. De pers volgt het onderzoek op de voet en de hoofdinspecteur komt in nauwe schoentjes terecht wanneer zijn competentie om de zaak tot een goed einde te brengen in twijfel getrokken wordt.

Jo Claes heeft alweer een razend spannend boek afgeleverd dat onmogelijk is weg te leggen tot je de laatste bladzijde hebt omgeslagen en de identiteit en het motief van de moordenaar bekend is. Het slimme plot blijft boeien tot het einde en de verschillende losse eindjes worden prachtig aan mekaar geknoopt, zonder dat je het gevoel hebt dat je de ontknoping al van mijlenver zag aankomen.

Wat mij in dit boek extra aansprak, is de menselijkheid van de hoofdinspecteur. Thomas Berg is geen held, hij leidt niet het perfecte leven, hij twijfelt, slaapt slecht en heeft last van zijn nek. Hij gaat bijna ten onder aan de stress van deze zaak, terwijl de pers hem op de huid zit, maar zijn manschappen blijven hem ontroerend trouw, ook tijdens moeilijke momenten. Heel levensecht allemaal.

Het feit dat dit boek zich volledig in Leuven afspeelt en je op plekjes brengt die minder bekend zijn bij het grote publiek was voor mij een absolute meerwaarde. Super ook dat de Kangxi-Verbiest hemelglobe, één van mijn favoriete verborgen schatten van Leuven die tevens de cover siert, een rol speelt in dit verhaal. Ik heb vaak google street view erbij genomen om de plekken die in het boek beschreven werden te bekijken.

Jo Claes is met dit boek dan ook heel terecht geselecteerd voor de longlist van de Gouden Strop, een prestigieuze prijs ter bekroning van de beste origineel Nederlandstalige misdaadroman. De Leven in Leuven redactie duimt alvast!

 

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “[recensie] Getekend Vonnis – Jo Claes”

Ewoud
(on mei 10th, 2013 at 8:04)

Ik ging hem ook nog recenseren! :-)