Tuur Florizoone presenteert in De Appeltuin te Leuven nieuwe CD

Drukke tijden voor oud-Leuvenaar Tuur Florizoone
Voor chromatisch accordeonist Tuur Florizoone (° Leuven, 1978) betekent ‘Balades Ephémčres’ de derde CD die hij op nauwelijks vijf maanden tijd inblikt. Eind 2012 was er de duo-CD ‘Tuur Florizoone & Didier Laloy’ waarbij Tuur Florizoone en Didier Laloy hun chromatische en diatonische accordeon in elkaar verstrengelden. Eind april kregen beiden hiervoor de ‘Octave de la Musique’, een Belgische award in de categorie World Music, een jaarlijkse prijs voor artiesten uit de Franse Gemeenschap Walloniė-Brussel. En in januari releasde EMI Tuurs soundtrack voor de Vlaamse film ‘Brasserie Romantiek’. In januari en februari toerde Tuur nog rond met zijn filmmuziek van ‘L’Amour des Moules’, die live gespeeld werd tijdens de projectie van de bekroonde documentaire over Zeeuwse mosselen van Willemiek Kluijfhout.

Trio Massot/Florizoone/Horbaczewski presenteert tweede CD ‘Balades Ephémčres’ op 17 mei in De Appeltuin, Leuven
Toen het trio Massot/Florizoone/Horbaczewski vijf jaar geleden zijn eerste CD ‘Cinema Novo’ lanceerde, viel de originele klank en bijzondere samenstelling van dit hecht trio meteen op. Avontuurlijk als ze zijn, laat hun muziek zich niet zomaar in één stijl duwen, maar schurkt ze verleidelijk aan tegen de grenzen van jazz, folk en klassiek. Hun instrumenten – tuba, accordeon en cello – lijken op het eerste gezicht dan wel ongebruikelijk en niet compatibel, ze hebben alvast veel raakpunten: een breed geluid, een uitgebreid register en een fotogeniek uitzicht. Al improviserend tovert het drietal de vreemdste, meest prettig gestoorde, maar bovenal ontroerende klanken uit hun instrumenten. Nu eens filmisch dan weer wild om zich heen slaand, bewijzen Tuur Florizoone, Michel Massot en Marine Horbaczewski waarom ze – elk op hun instrument – een referentie zijn.

Door het prestigieuze project ‘MixTuur’, het muzikale verhaal van de halfbloeden uit koloniaal Congo, was er weinig tijd voor het trio om aan een nieuwe cd te werken. Maar dat geduld wordt ruimschoots goed gemaakt met ‘Balades Ephémčres‘ die vanaf 17 mei gereleased wordt. De cd-titel kan men vrij vertalen als ‘kortstondige wandelingen’. Een ommetje hier, een frisse wind daar… De cd bevat bijna een uur aan eigen composities, fris en tijdloos, melodieus en verhalend, met een onuitputtelijke zin voor avontuur als leidraad. Verwondert het nog dat de cd uitkomt op het eigen label van Tuur, met die toepasselijke naam Aventura Musica?

De pers- en publieksvoorstelling van de nieuwe CD ‘Balades Ephémčres’ van het trio Massot/Florizoone/Horbaczewski vindt plaats op 17 mei om 20u tijdens Appeltuinjazz in De Appeltuin, Weldadigheidsstraat 72, 3000 Leuven.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.