Ertzberg en Buurtwerk ‘t Lampeke in de prijzen met gedurfde samenwerking

Sustainable partnerships award bekroont voorbeeldige innovatie Leuvense organisaties

Op 16 april 2013 kregen Ertzberg en ’t Lampeke hun award uitgereikt in Brussel.

Stadsontwikkelaar Ertzberg – momenteel vooral in het nieuws met de spraakmakende wijk Tweewaters in Leuven en de erkenningen inzake duurzaamheid die het daarvoor krijgt – heeft ook andere pijlen op zijn boog. De unieke samenwerking met Buurtwerk ’t Lampeke uit Leuven levert nu ook officiële erkenning op. Een onafhankelijke jury met deelnemers uit de bedrijfswereld en het middenveld kende de Leuvense partners zopas de Sustainable Partnerships Award toe.

Die award wordt op initiatief van Business & Society Belgium en KAURI toegekend aan de meest inspirerende partnerschappen tussen bedrijven en middenveld. Dankzij de award zitten beide organisaties straks ook in de running voor de European CSR Award, een pan-Europees programma over 28 landen, dat wordt gesteund door de Europese Unie.

De Sustainable Partnerships Award beloont projecten die maatschappelijke uitdagingen op een innoverende manier oplossen. Partnerschappen tussen de bedrijfswereld en het middenveld zijn immers essentiële hefbomen voor maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Ertzberg en ’t Lampeke worden beloond voor hun inventief samenwerkingsverband.

‘Human Capital Card’
Het Leuvense Ertzberg stelt via zijn medewerkers in verschillende vakdomeinen jaarlijks expertise ter beschikking waaraan ’t Lampeke behoefte heeft. ’t Lampeke beschikt immers niet altijd over de nodige knowhow en de juiste mensen en middelen. Daarom bedacht Ertzberg de ‘Human Capital Card’, een tegoedkaart waar de stadsontwikkelaar jaarlijks 50.000 euro op post, verdeeld in 25.000 euro aan werkuren door experts en 25.000 euro rechtstreekse financiële steun. Als daar nood aan is, kan buurtwerk ’t Lampeke een beroep doen op de expertise van de werknemers van Ertzberg. Dat doet ’t Lampeke vooral voor juridisch advies, communicatie, ICT, projectmanagement en strategische beslissingen. De tegenwaarde van die prestaties wordt verrekend met het tegoed op de ‘Human Capital Card’. Die Human Capital Card creëert zo een sterk hefboomeffect met een duidelijke meerwaarde voor beide partijen.

Verrijkende kruisbestuiving
Voor het buurtwerk is de inhoudelijke inzet van experts een groot surplus, maar ook de erkenning van de maatschappelijke opdracht van ’t Lampeke door Ertzberg werkt versterkend. Ook de Ertzberg-experts zelf hebben er baat bij, want zij kunnen hun expertise inzetten voor een duidelijk sociaal-maatschappelijk doel en kunnen op een efficiënte manier rechtstreeks deelnemen aan de ontwikkeling van onze maatschappij. Het samenbrengen van die twee werelden werkt heel verrijkend.

’t Lampeke werkt in de Ridderbuurt in Leuven met kansarme doelgroepen en wil kansarmoede vooral opmerken en doorbreken. De vzw gebruikt de expertise van Ertzberg voor haar vier deelwerkingen: de dagopvang de Wurpskes, de kinderwerking Fabota, de jongerenwerking Den Tube en het buurthuis ’t Lampeke zelf.

Inspirerend voorbeeld
Met de Sustainable Partnerships Award die Ertzberg en ’t Lampeke nu kregen, zetten zij de toon voor mogelijk andere succesvolle partnerschappen. Ertzberg bleef alvast niet bij de pakken zitten en werkt momenteel in samenwerking met het Centrum voor Algemeen Welzijn (CAW) een gelijkaardige Human Capital Card uit. Stadsontwikkelaar Ertzberg heeft overigens de ambitie om het concept van de Human Capital Card nog naar heel wat andere bedrijven en het middenveld uit te rollen.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.