Vernieuwd Wereldcafé op het Helleputteplein

Op een zonnige zaterdag trokken mijn vriend en ik de stad in om te winkelen. Onze kleerkast mocht wel eens wat opgefleurd worden met lentekleren. Rond lunchtijd waren we toevallig in de Parijsstraat. De geknipte gelegenheid om de nieuwe locatie van het Wereldcafé te bezoeken.

Toen het Wereldcafé nog in de Bondgenotenlaan gelegen was, kwamen wij er regelmatig over de vloer. We zijn namelijk fan van het concept: een coöperatief café waar eerlijke handel centraal staat. De winst die het café maakt wordt niet uitgekeerd aan de aandeelhouders maar wordt geïnvesteerd in andere sociale economie-bedrijven. Ik ben dan ook trots zelf sinds een tijdje aandeelhouder te zijn van dit mooie initiatief. Sinds de verhuis naar het Helleputteplein (waar heel wat om te doen geweest is) waren we er echter nog niet geweest.

En het moet gezegd: wat een prachtige locatie! Jammer dat het net iets te fris was om op het terras te zitten, maar ik zie me hier op zomeravonden zeker iets komen drinken. Het interieur is fris en aangenaam met veel meer ruimte en licht dan de vorige locatie. Vrolijk groen op de muren, een grote wereldkaart, lampions als verlichting, mooie witte tafeltje en witte stoelen in allerlei vormen, een toffe toog met kleurrijke tegels, ik voelde me meteen thuis.

Bestellen doe je aan de toog. Wij moesten even zoeken voordat we een menukaart vonden, maar gelukkig was er ook een groot krijtbord met de suggesties van de dag. Mijn vriend koos voor een simpele salade caprese en ik bestelde de dagsoep (een soep van rode bieten) mét supplement balletjes.

Dit hele café draait op vrijwilligers, wat een deel van de charme uitmaakt, maar wat ook wil zeggen dat personen die een professionele bediening verwachten hier niet aan het juiste adres zijn. Mensen die op zoek zijn naar een gezellige, rustige plek in hartje Leuven om te genieten van een eerlijke keuken of een smakelijk drankje, zullen zich hier des te meer op hun plaats voelen.

Op de menukaart vindt je een ruim aanbod aan bio-sappen van de Pajottenlander en natuurlijk de alom gekende Oxfam vruchtensappen (eerlijke handel!) Je kan er vers geperste sappen krijgen. Koffie- en theeliefhebbers (uiteraard ook fair trade) kunnen hier terecht voor een rustpauze tijdens het winkelen. Voor de kleine honger zijn er enkele tapas. Ook de wijnen en zelfs de rum van Oxfam zijn terug te vinden op de kaart. Of wat dacht je van advocaat van Siddartha vzw? Er is ook een steeds wisselend aanbod van bieren die op het krijtbord worden weergegeven, aangevuld met bio-bieren en geuze en fruitbieren.

Om te eten zijn er tosti’s, salades, pasta’s, soepen en quiches van bio-boerderij De Brabander (die ook het brood bakken dat het Wereldcafé serveert). Zoetekauwen kunnen zich tegoed doen aan het gebak van de dag, muffin, moelleux, yoghurt of een ambachtelijk ijsje.

We zaten nog maar net aan ons tafeltje toen de kok ons kwam vertellen dat de balletjes helaas op waren. Soep zonder balletjes dan maar, jammer! Gelukkig moesten we niet al te lang op onze bestelling wachten, want mijn maag begon al wat te knorren.

De salade caprese van mijn vriend was eenvoudig, maar lekker. Ruccola, mozarella, tomaat en basilicum, geserveerd met toast met tapenade, meer heeft een mens niet nodig voor een eenvoudige lunch. Ook de bietensoep met heerlijk bruin brood viel in de smaak. Bij deze lunch dronk mijn vriend een cappucino en ikzelf een appel-kriekensapje.

Deze snelle lunch, dranken inbegrepen, kostte in totaal 19,20 euro, wat in feite een euro te veel is, want het supplement balletjes werd per abuis aangerekend. Niet dat we daarover klagen, want we weten dat de winst een goed doel dient en ‘t is niet dat deze lunch stukken van mensen kostte.

Onze keuze
Groentensoep zonder balletjes
Salade Caprese met ruccola, mozarella, tomaat en basilicum en toast met tapenade
Appel-kriekensap
Cappuccino met melk

Praktisch
Helleputteplein 2, 3000 Leuven
wereldcafe.be

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.