Literaire Noo{d}t in de Schouwburg

Vrijdag 24 mei liet ik me betoveren door de unieke samenwerking van van harmonieorkest Panta ReiCirkus in Beweging en Het Danshuis, ‘Literaire Noo{d}t’ genaamd.

Het spektakel begon gewoon op straat met Romeo die zijn Julia een roos wilde aanbieden, maar haar raam niet kon bereiken en prompt de hulp inriep van de toevallig in de buurt rondhangende acrobaat. De toon was gezet voor een avond vol verwondering in het teken van de hechte relatie tussen woord en muziek.

In de inkomhal werden de aanwezigen door in literatuur verdiepte schepsels verder naar binnen gelokt. Ik klom de trappen op naar de foyer alwaar Het Danshuis enkele choreografieën uit ‘Per te, amata mia’ toonde. Dit concept met dansers en niet-dansers werd speciaal gecreëerd voor ‘Literaire Noo{d}t’ en was werkelijk magnifiek. Wat deze dansvoorstelling zo bijzonder maakte was de ongewone mix aan mensen die allen vol enthousiasme het beste van zichzelf gaven: van de piekfijn uitgedoste oudere heren tot het piepkleine baby’tje dat meedanste in de armen van de mama.

Na dit eerste hoogtepunt van de avond ging het verder naar de grote zaal. Panta Rei opende met Coriolanus Ouverture van Ludwig van Beethoven terwijl een beeldprojectie op de achtergrond voor sfeerschepping zorgde. Hierop volgde een prachtige vertolking van The Wind in the Willows van Johan De Meij. De kinderen en jongeren van Cirkus in Beweging toonden hun kunsten, begeleid door het harmonieorkest. Daarna was het de beurt aan Ahab! van Stephen Melillo. Een memorabele opvoering van verteller Luc Collin, die spijtig genoeg verstoord werd door een slecht werkende microfoon. Erg jammer dat Luc Collin geen nieuwe microfoon gebracht werd. Het wegvallen van het geluid en het gekraak en geblaas van de luidsprekers was erg storend en deed het prachtige verhaal van de jacht op de walvis Moby Dick onrecht.

Na de pauze werd het publiek geconfronteerd met de dramatische sterfscène van Romeo en Julia, hét toppunt van tragiek uit de literatuur.  Panta Rei viel in met de Suite uit Romeo en Julia van Sergej Prokofjev. Afsluiter van de avond was Poème Montagnard van Jan Van der Roost.

Ondanks de technische problemen toonde Panta Rei andermaal dat zij durven te gaan voor vernieuwing en verregaande samenwerking met andere kunstuitingen. Literatuur als thema was een schot in de roos. Een memorabele avond.

Literaire Noo{d}t - Panta rei

Literaire Noo{d}t - Panta rei

Literaire Noo{d}t - Panta rei

Literaire Noo{d}t - Panta rei

Literaire Noo{d}t - Panta rei

Literaire Noo{d}t - Panta rei

Literaire Noo{d}t - Panta rei

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.