Slingeren tegen GAS-boetes

Verschillende jongeren in Leuven roepen op tot een daad van burgerlijke ongehoorzaamheid op zaterdag 1 juni, tijdens het Wereldfeest. Dit naar aanleiding van de verstrenging van de wet rond de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) op 30 mei. De verstrenging houdt onder meer in dat ook 14-jarigen sancties opgelegd kunnen krijgen. Een golf van protest volgde op het wetsvoorstel, maar liefst 213 middenveldorganisaties vroegen politici om tegen te stemmen. Tevergeefs.

De jongeren roepen op tot ‘het werpen van slingerpapier’, wat volgens het politiereglement in Leuven verboden is. “Op het Wereldfeest zullen sowieso acties plaatsvinden waar je in principe een GAS-boete voor zou kunnen oplopen”, aldus Niels Jans “er zullen waarschijnlijk wel wat honden loslopen en onaangekondigd flyers uitgedeeld worden. Het lijkt me sterk dat alle verkopers in eetstandjes een attest kunnen voorleggen van een geneesheer die getuigt dat ze geen huidziekten hebben.

Vriendelijk vragen heeft niet gewerkt, nu is het tijd voor actie” aldus Line De Witte. “ Wij willen met deze ludieke actie aantonen dat de GAS regelgeving de spuigaten uitloopt. Dat ze ons maar een GAS-boete geven!

De actie is oorspronkelijk gestart door drie jongeren van Comac (jongerenbeweging van de PVDA), maar zij hopen dat zoveel mogelijk personen en organisaties zullen deelnemen aan het initiatief. “Dit is nog maar het begin”, aldus Dorien Eerdekens, “Comac en de PVDA roepen op tot burgerlijke ongehoorzaamheid door je GAS-boete niet te betalen. Hiervoor werd de hulplijn “ongewenst-gas-gestraf” opgericht.

Om 17.30u verzamelen de actievoerders voor het hoofdpodium in park ‘de Bruul’ te Leuven om slingers te werpen. Of de ambtenaren klaarstaan om deze criminele daad te bestraffen met GAS-boetes, zal deze namiddag blijken.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.