Winnaars Leuvense Toneelprijzen 2013 bekend

Tijdens een feestelijke plechtigheid in 30CC/Wagehuys werden zaterdagavond de Leuvense Toneelprijzen uitgereikt. Naast de individuele bekroning van Jerom Schueremans met het Fiere Margrietjuweel, won Dzippie de Kleine Prinsprijs en ging de Euripidesprijs naar Toneel Heverlee. Deze ceremonie sluit opnieuw een vruchtbaar en hoogstaand theaterseizoen af. Het volgende seizoen belooft alvast even indrukwekkend te worden, mede door het nieuwe initiatief ‘AmateurTONEELhuis’.

Leuven kent al vele decennia een rijk theaterleven. Het afgelopen seizoen mocht de theaterjury niet minder dan eenendertig voorstellingen van Leuvense gezelschappen bijwonen en beoordelen. Het waren stuk voor stuk producties die getuigen van een nooit aflatend enthousiasme, zowel op als naast de scène.

Eerste winnaar van de avond was Dzippie (Dijlezonen). Hun productie ‘Tien kleine indiaantjes’ werd bekroond met de Kleine Prinsprijs voor de beste jeugdtheaterproductie. Deze erkenning is tevens goed voor een geldbedrag van 500 euro.

De beste volwassenenproductie, bekroond met de Euripidesprijs en een bedrag van 1.000 euro, was het afgelopen seizoen ‘Lot’, in een regie van Annelore Stubbe bij Toneel Heverlee. Zij haalden het daarmee van de andere genomineerden, Musicalcompagnie Mithe en De Reynaertghesellen, die een eervolle vermelding kregen en een geldbedrag van 350 euro.

De oudste Leuvense theaterprijs, het Fiere Margrietjuweel, bekroont al sinds 1956 de beste individuele acteerprestatie. Dit jaar wordt Jerom Schueremans opgenomen in de prestigieuze erelijst met de beste acteurs en actrices. Hij krijgt deze prijs voor zijn rol van Giovanni in ‘Betalen? Nee!’ bij Levet Scone.

Op deze feestelijke avond beklemtoonde schepen Denise Vandevoort dat in Leuven niet alleen het amateurtoneel floreert, maar dat het hele culturele amateurlandschap goed scoort: “Alle amateurkunsten kwamen in de maand april ook extra uit de verf tijdens de eerste ‘Amateurama’, een nieuw initiatief van stad Leuven en cultuurcentrum 30CC. Niet minder dan 31 verenigingen namen hieraan deel, goed voor zo’n 300 deelnemers en circa 4.500 toeschouwers. Een erg knap resultaat!

‘Amateurama’ staat in april 2014 opnieuw op de kalender en schepen Vandevoort lichtte alvast een tip van de sluier op: “30CC gaat volgend seizoen nog een stapje verder in de samenwerking tussen professioneel theater en het amateurtoneel. Met ‘AmateurTONEELhuis’ zetten zij samen met het Toneelhuis een boeiend artistiek traject op rond drie producties uit het repertoiretoneel. Leuvense amateurtoneelverenigingen krijgen de kans om een eigen versie te maken van een actuele Toneelhuisproductie, ondersteund door masterclasses en workshops van Toneelhuis en 30CC. Deze drie producties zullen onder meer te zien zijn tijdens ‘Amateurama 2014’.”

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.