Vlieg verstopt 40.000 eieren van Koen Vanmechelen in 250 schatkisten

De hele zomer lang, van 26 juni tot 1 september, gaan kinderen in meer dan 200 Vlaamse cultuur- en vrijetijdshuizen op zoek naar schatkisten. In de kisten vinden ze een kippenpootring die leidt naar één van de 40.000 eieren uit het kunstwerk ‘De Wachtkamer’ van Koen Vanmechelen. De vierde editie van de Schatten van VliegKom uit en Vlieg’ bewijst dat hedendaagse kunst en kinderen allerminst een onverzoenbare combinatie zijn.
Op de kippenring, die de kinderen in hun schatkist vinden, staat een unieke code die verwijst naar één bepaald ei in dat reuzengrote kunstwerk. Geven ze hun geheime code uit de schatkist in op UiTmetVlieg.be, dan kan de kip geboren worden.

De 40.000 eieren worden uitgebroed onder warme rode broedlampen in een artistieke en biologische broedkamer in de Leuvense Kruidtuin. Van al de eieren is er maar één bevrucht. De kip die eruit geboren wordt, is de eerste van de volgende generatie in Vanmechelens Cosmopolitan Chicken Project.

Aan de actie is ook een kunst-educatief traject gekoppeld. Via een workshop op kindermaat van KUNSTWERKT en een boekje om ook thuis de kunstenaar in zichzelf naar boven te halen, laat Vlieg de allerkleinsten kennismaken met hedendaagse kunst.

De lancering van ‘Kom uit en Vlieg’ vindt plaats op 26 juni in de oranjerie van de Kruidtuin in aanwezigheid van Vlaams minister Joke Schauvliege en en schepen Denise Vandevoort.

Het nevenproject Stadspiraten van Vlieg brengt tegelijk kinderen uit stadswijken in contact met kunst en erfgoed in hun buurt. Jeugdwerkingen en cultuurhuizen slaan hiervoor de handen in elkaar, gecoördineerd door CultuurNet Vlaanderen en Bougie vzw. Zo kunnen ook kinderen voor wie cultuur niet vanzelfsprekend is, deelnemen aan de actie. Het project Stadspiraten vindt plaats op verschillende momenten in de zomervakantie in Antwerpen, Brussel, Gent, Genk, Knokke-Heist en natuurlijk ook in Leuven.

De zomeractie van Vlieg is een vaste waarde geworden in de vakantiebeleving van heel veel kinderen. Vorig jaar waren er maar liefst 40.000 deelnemers.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.