Dijleterrassen Klaverpark

De nieuwe Dijleterassen aan het Klaverpark werden op vrijdag 5 juli officieel geopend.

De laatste decennia ging de waterkwaliteit van de Dijle er sterk op vooruit. Dankzij investeringen in afvalwaterzuivering, is de Dijle niet langer een stinkende rivier die men liever aan het zicht onttrekt. Integendeel. De Dijle trekt weer aan en zorgt voor een belangrijke meerwaarde in de Leuvense binnenstad.

De aanleg van de Dijleterrassen aan het Klaverpark is het meest recente voorbeeld van herwaardering van de waterloop. Ter hoogte van de vroegere drankenhandel Terclavers nam een projectontwikkelaar het bovendek van de overwelfde Dijle weg. Daarna herstelde de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de kademuren en creëerde er terrassen richting Dijle.

Het Klaverpark laat de Leuvenaar toe de Dijle opnieuw te ontdekken. Het park is het sluitstuk van een apart verhaal waar stadsvernieuwing en waterbeheer elkaar vonden. Waar nu het Klaverpark ligt, reed je nog niet zo lang geleden gewoon voorbij de vervallen drankencentrale ‘Terclavers’. De drankencentrale – die letterlijk op de Dijle was gebouwd – moest plaats ruimen voor een nieuw appartementencomplex. Dat schepte voor de stad Leuven en de Vlaamse Milieumaatschappij de kans om openbare ruimte te creëren voor recreatie én voor de rivier. De projectontwikkelaar haalde de overwelving over de Dijle weg en de Vlaamse Milieumaatschappij legde langs de oeverzone een nieuw park aan.

Nu kan de Dijle kan weer onder de blote hemel kabbelen en de omwonenden tot rust komen in een mooi stukje Leuven. Het unieke Dijletheater, met houten bankjes die tot aan het waterpeil doorlopen en het zwevende zonneterras geven een mooi uitzicht op het water. De treden langs de oevers kunnen bij hoogwater onder water komen te staan. Zo wordt overstroombare ruimte in Leuven gewonnen, zonder in te boeten voor waterveiligheid. Bovendien krijgt de Leuvenaar meer voeling met deze levende waterloop.

De stad Leuven verzorgt de groenaanplanting en het onderhoud van dit park.

Dijleterassen Klaverpark

Dijleterassen Klaverpark

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Dijleterrassen Klaverpark”

Kat
(on juli 9th, 2013 at 13:12)

Dit kan alleen maar toegejuichd worden.
In Mechelen zijn ze met dezelfde soort plannen bezig. De vlietjes worden langzaamaan terug opengelegd in het centrum.