UNEXPOSED: een nieuw platform voor fotografie in Leuven

Unexposed is een initiatief van 14 enthousiaste Leuvense beroepsfotografen die onbelichte aspecten van de hedendaagse fotografie in de kijker willen zetten. Daartoe ondertekenden ze en samenwerkingsovereenkomst met de stad Leuven. Een eerste gemeenschappelijk initiatief is TWENS een foto-expo in 30CC/Romaanse Poort in september.

De stad is gekend om haar ietwat aparte culturele stadsambassadeurs. Elke twee jaar snijdt de stad daarmee een nieuw thema aan. Op Kulturama 2010 werd zo Marco Mertens aangeduid als stadsfotograaf. Het was de start voor vernieuwde samenwerking met álle Leuvense fotografen, getuige daarvan het succesvolle fotocircuit Foto Leuven dat een plek kreeg op Kulturama 2012. Op amper 3 dagen tijd lokte deze expo maar liefst 1000 bezoekers. De vraag naar meer was duidelijk, Unexposed het antwoord van de Leuvense fotografen.

Trekkers van het project vandaag zijn Johan Van Cutsem en Pol Leemans en ze zitten vol plannen: “Nu het Leuvense fotografieplatform Unexposed een feit is, kunnen wij als initiatiefnemers met vreugde vaststellen dat deze eerdere initiatieven deel uitmaakten van de kroniek van een aangekondigde geboorte. Het succes van Foto Leuven was de aanleiding om met een kern enthousiaste deelnemers dit project verder vorm te geven. Het is in de eerste plaats de verdienste van Pol Leemans, die sinds 2008 bleef volharden om fotografie in het Leuvense culturele landschap een volwaardige plaats te geven. Unexposed wil een forum zijn voor iedereen in Leuven en omgeving die actief of passief met fotografie begaan is.

Met de geboorte van Unexposed zetten de leden van de werkgroep, bestaande uit professionele en semi-professionele fotografen uit het Leuvense, een nieuwe fotohappening op de culturele kaart van Leuven. Jaarlijks zal Unexposed in de herfst uitpakken met een verrassende tentoonstelling: “De directie cultuur van de stad Leuven stelt ons in die bewuste periode de tentoonstellingsruimte in 30CC/Romaanse Poort ter beschikking. De stad Leuven draagt ook in belangrijke mate bij tot ons communicatiebudget. Unexposed kan bovendien rekenen op de steun en de communicatiekanalen van het Vlaams Centrum voor Beeldexpressie.

2013 wordt een warmloopjaar met de eigenzinnige tentoonstelling TWENS. Unexposed trekt dit jaar resoluut de kaart van de jonge fotografen. Twintigers werden via diverse kanalen aangemoedigd hun fotowerk in te sturen. Een deskundige jury bestaande uit Johan Swinnen (VUB), Lore Boon (Museum M) en Rik van Puymbroeck (De Morgen) heeft ondertussen haar selectie gemaakt. De bezoeker mag zich verwachten aan een gevarieerde en gedurfde staalkaart van hoe hedendaagse jonge fotografen de wereld in beelden vatten. De tentoonstelling loopt van 12 tot 28 september 2013.

Tijdens de herfst van 2014 zal Unexposed op kruissnelheid komen. Noteer alvast ‘september fotomaand’. “De eerste editie van het Unexposed-fototentoonstellingcircuit, verspreid over verschillende locaties in Leuven centrum, zal georganiseerd en gepromoot worden als een uniek tweejaarlijks foto-initiatief met ruimte voor de grote diversiteit binnen de fotografie. De zoektocht naar het thema, de tentoonstellingslocaties en mogelijke samenwerking met boekhandels, galerijen en andere gelijkgestemde partners staat nu op de prioriteitenlijst,” aldus nog de initiatiefnemers.

Focus op fotografie
Schepen Denise Vandevoort legt uit waarom de stad het initiatief mee ondersteunt: “Alvorens van start te gaan, polsten Johan Van Cutsem, Pol Laes en Pol Leemans, de drijvende krachten van het eerste uur, naar ondersteuning vanuit de stad voor Unexposed. Het is iets waar de stad volmondig ‘ja’ op antwoordt. Immers, binnen het cultuurbeleid van deze kersverse legislatuur ligt meer dan ooit een belangrijke focus op de ondersteuning van de kunstenaar, en dus ook de fotograaf. De stad voorzag al in tentoonstellingsinfrastructuur, subsidies en logistieke en communicatieve versterking. Vanaf het najaar maken we plannen om daar atelierruimtes aan toe te voegen. De ondersteuning van Unexposed trekt deze lijn door.

De dertien deelnemende fotografen zijn: Nynke Braem, Tim Buelens, Luc Castermans, Paul Laes, Pol Leemans, Leopold Oosterlynck, Wilfried Rentmeesters, Willy Robbeets, Johan Van Cutsem, Walter Van der Perren, Herman Vanaerschot, Francis Vansina, Piet Vranckx, Karel Weyts.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.