Leuven rood … van ‘t bloed

Vorige week woensdag nam ik deel aan de wandeling “Leuven rood… van het bloed” georganiseerd door de Koninklijke Leuvense Gidsenbond.

Het parcours van de wandeling vertrok op de Grote Markt en ging dan via het Rector De Somerplein, het Margarethaplein, het De Layensplein en de Mechelsestraat naar de Dirk Boutslaan, waarna we naar het Sint-Pieterziekenhuis trokken. Daarna ging het via de Onze-Lieve-Vrouwstraat naar de Oude Markt, waar de wandeling eindigde. Eerst kregen we uitleg over de oorlogen, politieke geschillen en misdaadbestrijding in Leuven en het bloedvergieten dat daarmee gepaard ging. Er werd ons verteld over executies die in de stad plaatsvonden, maar ook over iemand die een steen van het stadhuis op zijn hoofd kreeg toen dat in slechte staat verkeerde. Op het De Layensplein had de gids het over de vleeshandel en het slachthuis in Leuven dat vroeger ongeveer op die plaats stond en heeft bijgedragen aan de straatnamen in de buurt. In de Mechelsestraat hielden we halt bij het Slachschaep, de enige lamsbeenhouwerij van Leuven, waar je ook zelf een schaap kan laten uitbenen voor 40 euro.

Via de Dirk Boutslaan, waar we nog een uiteenzetting kregen over de twee wereldoorlogen ging het dan naar het Sint-Pieterziekenhuis. Eerst kregen we een grondige geschiedenis van het gebouw mee, alsook wat de mogelijke plannen van de stad zijn om het een nieuwe bestemming te geven, om vervolgens naar binnen te gaan. Nadat we eens hadden kunnen proeven van een stukje zwarte pens en een buisje Godelievewijn, werden we naar een oude operatiezaal gevoerd. In de operatiezaal gingen vroeger lessen door, vandaar ook de glazen koepel. Voor de gelegenheid waren een aantal oude apparaten in de zaal geplaatst, die allemaal wel iets met bloed te maken hadden. Ook het nodige gereedschap om aderlatingen uit te voeren was voorzien.

Leuven: Bloed! 2

Leuven: Bloed! 8

Leuven: Bloed! 10

Leuven: Bloed! 1

Na even langs de achterzijde van het ziekenhuis te passeren, waar nog resten van het oude gebouw te zien zijn, wandelden we langs de Onze-Lieve-Vrouwstraat. Hier kregen we nog een uiteenzetting over de geschiedenis van de bloedtransfusies mee, waarna we naar de Oude Markt wandelden en de gids ons bedankte voor de aandacht.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.