Biermarkt tijdens Hapje-Tapje

Wat zou Hapje-Tapje zijn zonder het Tapje-gedeelte? De Oude Markt nodigt al jaren de levensgenieters uit op een unieke ‘bierreis’ door een selectie van het beste van de Belgische Biercultuur. Aan bijna alle cafés kan je tal van bekende of minder bekende, nieuwe of zeldzame bieren proeven.

Dorstlessend
Opvallend dit jaar is de opkomst van de echte, dorstlessende, zurige bieren, zoals Oude Geuze of Oude Kriek. Zo kan je in de Plaza proeven van een Oude Kriek Mariage Parfait of in het Rockcafé van een Oude Geuze Vat 44. Deze laatste is afkomstig van 90% lambiek uit foeder 44, een eikenhouten vat van meer dan 100 jaar oud. Er werden slechts 20520 flessen afgevuld, waarvan dan nog het grootste deel voor export is.

Ook De Weerelt presenteert 2 unieke Rodenbach-bieren: Rodenbach Vintage 2010, een Oud Bruin dat 3 jaar gerijpt heeft in het houten vat 144 en Rodenbach Caractère Rouge, 2 jaar op eiken vaten gerijpt en daarna nog 6 maanden gemacereert met verse krieken, frambozen en veenbessen. Het recept werd ontwikkeld door topkok Viki Geunes van restaurant ’t Zilte in Antwerpen. In 2012 werd een beperkte hoeveelheid op de markt gebracht: 10.000 flessen van 75cl.

Nieuwe bieren
Sinds het Zythos Bier Festival zijn er al enkele nieuwe bieren op de markt gekomen. Zo kan je in de Rodins proeven van Passchendaele, het bier gebrouwen voor de herdenking van Wereldoorlog 1. Het L-Café serveert Bueckenholt Special Belge, een Special Belge uit de streek van Haacht.

Niet zo nieuw, maar zeldzaam, is Stepa Tripel, een bier gebrouwen met Stevia, de nieuwe zoetmaker. Ideaal voor diabetici. Donki serveert dit bier, naast een reeks bio-bieren.

Er is zelfs een speculaasbier van Brouwerij De Toeteler, een kleine brouwerij uit Hoeselt. Dit bier smaakt naar speculaas en is zeker een aanrader om te proeven, net zoals hun Echte Kriek, gemaakt met Limburgse krieken, in de Orient.

Primeurs: Cuvée Ravage & Bier zonder Naam
Sinds kort is Aarschot een kleine brouwerij rijker: De Demerbrouwers. Ze zijn een echte pico-brouwerij en brouwen slechts 200 liter per brouwdag. Op Hapje-Tapje komen ze hun bier presenteren: Cuvée Ravage, een lichtbitterig Saisonbier van 6,5% En zoals ieder jaar zorgt Brouwerij Smisje ook dit jaar voor iets speciaals. Het bier is gloednieuw, komt recht uit de ketels en heeft zelf nog geen naam. Het zal officieel gelanceerd worden eind september.

De brouwer, die zelf aanwezig is, noemt het een gepeperd bier van slechts 4%. Beide bieren zijn verkrijgbaar in de Orient.

Proefglaasjes
Maar ook de andere cafés laten zich niet onbetuigd. Daarom is er, net zoals andere jaren, in samenwerking met de Leuvense Biertherapeuten een folder uitgegeven met extra uitleg over bieren die je zeker moet geproefd hebben. En daarvoor dienen natuurlijk de unieke bierproefglaasjes. Aan een centrale stand op de Oude Markt kan je een proefglas ‘huren’. JE betaalt € 5 voor een exclusief Hapje-Tapjeglas waarmee je kleinere, en dus ook meerdere proevertjes kan degusteren aan diverse bierstands.

Barmannenrace & Radio Ultra Modern
Vanaf 15u is de Oude Markt het strijdtoneel voor de dertigste editie van de Barmannenrace. Radio Ultra Modern verenigt vanaf 19u het beste van twee werelden en bouwt een feestje.

Wil je alvast jezelf een beetje voorbereiden, bezoek dan tapje.wordpress.com, met meer info over de biermarkt

Bookmark and Share

Post een reactie