M-idzomer lokte 5500 bezoekers naar M

Zondagavond sloten Jan Delvaux en DJ Bobby Ewing M-idzomer af in stijl met het straffe Belpop Bonanza. Het vierdaagse festival georganiseerd door M, Het Depot en 30CC lokte maar liefst 5500 bezoekers. Zij konden genieten van een perfect uitgekiende mix van muziek, expo, theater, dans, comedy en literatuur.

De organisatoren blikken tevreden terug op een sfeervolle en zonovergoten editie. De startavond op donderdag was al weken op voorhand uitverkocht dankzij headliner Trixie Whitley. Ook op de andere festivaldagen bleken afwezigen ongelijk te hebben. Op vrijdag zorgde Melanie De Biasio voor een eerste kippenvelmoment. Headliner Mulatu Astatke kreeg zelfs de meest houterige klaas aan het dansen. Zaterdagavond bouwden de dames van Nouvelle Vague een stevig feestje en zondag pakte Wovenhand de tuin volledig in.

Binnen in het museum wachtte er elke dag en in elke hoek een verrassing, zoals bijvoorbeeld de krachtige dansperformance van Compañia Sharon Fridman, het toffe en toegankelijke straat-danstheater van Cie Woest, de comedy met ballen van Thomas Smith en de zeer gesmaakte poezenhoezenexpo MEOW van Kurt Overbergh. Ook de LULverhalen van Howard Komproe zorgde voor flink wat lachsalvo’s. Topverrassing was de ijzersterke en ongemeen grappige set van Elle Bandita. Het optreden van Waumans en Victoria was dan weer een mooie smaakmaker voor hun literair spektakel later op het jaar in 30CC.

De voorstellingen pasten overigens perfect naast de wondermooie expo van de Zwitserse kunstenaar Ugo Rondinone, die met zijn tentoonstelling thank you silence tegengewicht bood aan het muziekgeweld in de binnentuin. In het museum kon je verder genieten van de abstracte vormentaal van Ilse D’Hollander of de kunstwerken van 27 kunstenaars van OPEN M.

M-idzomer - 1 augustus 2013

M-idzomer - 1 augustus 2013

M-idzomer - 1 augustus 2013

M-idzomer - 1 augustus 2013

M-idzomer - 1 augustus 2013

M-idzomer breekt uit
Ook de gedetineerden van de Leuvense hulpgevangenis konden op zondag genieten van een eigen M-idzomerprogramma. Op het podium stond schoon volk als Roland & Mauro, Thomas Smith, Billie Kawende en DJ Dysfunkshunal. Cie Woest scoorde met straat- en danstheater. In de weken voorafgaand aan het festival konden de gevangenen workshops volgen rond woord, stand-up, muziek en beeld, begeleid door onder meer DJ Dysfunkshunal. Dat leverde meteen ook een toonmoment op waarbij ze hun talent konden laten zien op het grote podium.

Vooruitblik
Op M-idzomer zag je alleen maar blije gezichten. De vierde editie was een schot in de roos. Luc Delrue, intendant van M – Museum Leuven: “We zijn zeer tevreden met de voorbije editie. 5.500 bezoekers is een mooie bevestiging voor het festival. De organisatie zelf is vlekkeloos verlopen. Het goede weer heeft natuurlijk in ons voordeel gespeeld en zorgde voor een extra zomergevoel. Met de drie organisatoren volgt er een grondige evaluatie en bekijken we hoe het M-idzomerfestival verder kan groeien en deel kan uitmaken van de zomer in Leuven.

Mike Naert, Het Depot: “De vierde editie was qua line up onze strafste editie tot zover. Het was een knappe staalkaart van artiesten uit binnen- en buitenland met elke dag een ander accent. De absolute hoogtepunten waren Melanie De Biasio. En ook Mulatu Astatke en Wovenhand verdienen een eervolle vermelding.

Koen Adams, artistiek leider van 30CC bevestigt: “M-idzomer is het ultieme bewijs dat 1+1 3 is. Samen een multidisciplinair festival op poten zetten, bezoekers ontdekkingen laten doen en ruimte geven aan artiesten die hier kunnen groeien. Het succes van dit festival bewijst dat er behoefte is een aan sterk kunstenproject in de zomer in Leuven. Absoluut hoogtepunt voor mij was Belpop Bonanza. Muzikale ontdekkingen: Case Mayfield, Melanie De Biasio en Nick Delacroix met daarnaast de poëtische ontwapenende schoonheid van Charlotte Vandenbroeck en Nyk De Vries en de dansingrepen van Peter Jasko en Cie Woest.

Ook Leuvens schepen van cultuur Denise Vandevoort is bijzonder opgetogen: “M-idzomer is een perfect festival in een perfecte setting. Sfeer en cultuur gaan er hand in hand. Ik kijk in elk geval nu al uit naar een vijfde editie. Verder wil ik graag nog de nadruk leggen op het belang dat ik persoonlijk hecht aan het werken met en voor bijzondere doelgroepen en dus in deze context het communityproject M-idzomer breekt uit.

Hier op Leven in Leuven mag je je de komende dagen nog verwachten aan een terugblik op de verschillende acts die dit jaar (letterlijk) het mooie weer maakten.

Nam je foto’s van M-idzomer, dan zijn deze naar goede gewoonte erg welkom in onze flickr-groep!

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.