[recensie] Slijmbal, Superman en Soepjurk van Kolet Janssen

Leuvense jeugdauteur Kolet Janssen schreef op vraag van de Mucovereniging een spannend en positief jeugdboek waarin kinderen bij het lezen ook meer te weten komen over de ziekte mucoviscidose. Het werd een meeslepend verhaal, waarin een van de hoofdpersonages muco heeft. Het fijne aan dit boek is dat de lezer in de loop van het verhaal een heleboel informatie meekrijgt over leven met deze ziekte, zonder dat dit het hoofdonderwerp van het boek is.

Kinderen die zelf lijden aan deze ziekte zullen zich herkennen in het hoofdpersonage, maar in de eerste plaats is het een leuk en spannend boek, dat jonge lezers beslist in één ruk zullen uitlezen.

Ik vind dit boek heel fijn en ik herken me er heel goed in. Kinderen die het boek zullen lezen, zullen heel goed begrijpen wat muco is. Ik ben blij dat er zo een boekje over muco gemaakt wordt.’ – reactie van een kind met muco

Het verhaal: Slijmbal, superman en soepjurk
In de straat waar Mattis woont, sluipt de laatste tijd een jongeman rond. Mattis vindt het maar verdacht. Als er wordt ingebroken in het schuurtje van de overburen, wordt duidelijk dat er echt wel wat aan de hand is. Mattis, die met zijn klasgenoten Victor en Susanne aan een groepsopdracht werkt, vermoedt dat de rondzwervende jongen iets met de inbraak te maken heeft. Samen gaan de drie kinderen op onderzoek uit. Dan krijgt Mattis, die al zijn hele leven muco heeft, koorts. Hij is ziek en moet twee weken in het ziekenhuis blijven. Intussen houden Victor en Susanne hem op de hoogte over het onderzoek naar de inbreker. Zullen ze die dief uiteindelijk ontmaskeren?

Praktisch
Auteur: Kolet Janssen | Illustrator: Jenny Bakker | Titel: Slijmbal, superman en soepjurk
ISBN 978 90 448 1914 4 | Prijs: 15,95 euro
Vanaf 10 jaar | Formaat 145 x 210 mm | Geb. 145 pagina’s
Uitgegeven bij Clavis Uitgeverij | www.clavisbooks.com | Nu te koop in de boekhandel.

Leven in Leuven geeft een exemplaar van dit fijne boekje weg. De vierde persoon die ons via het contactformulier zijn of haar naam en adres laat weten, krijg het boekje.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.