Voltaire

Alhoewel we vroeger regelmatig de voeten onder tafel staken tijdens één van de alom gekende Soirées Saveurs, was het ondertussen al weer even geleden dat we de Voltaire in Heverlee bezocht hadden. Dus toen we op zoek waren naar een restaurant met een mooi terras om een gezellige zomeravond met vrienden door te brengen, ging er meteen een lampje branden. Ik reserveerde een tafeltje voor vier om zeker te zijn dat we een plekje hadden op het terras. Dit bleek een goed idee, want het terras zat al goed vol toen we aankwamen. Het aangename zomerweer had op deze weekavond duidelijk meer mensen naar buiten gelokt.

We besloten er een verwenavond van te maken en voor de all-in menu te gaan met Franse huiswijn. Bij deze menu waren ook het aperitief, water en koffie inbegrepen. Het leuke aan de all-in menu is dat je voor elke gang de keuze hebt uit zes suggesties en dat je niet verplicht bent om met de hele tafel hetzelfde te nemen. Na even twijfelen maakte ik mijn keuze: vitello tonato als voorgerecht (ik ben hoe langer hoe meer fan van dit Italiaanse voorgerecht), schelvisfilet met groentjes als hoofdgerecht en een soepje van vers fruit en vanille-ijs als dessert.

Terwijl we op het terras genoten van de laatste zonnestralen van de ondergaande zon, klonken we met een glaasje roze schuimwijn op de mooie avond. Bij het aperitief kregen we een gefrituurd hapje van asperge. Al snel kwam de bediening de witte huiswijn voorstellen. Die was heerlijk koel en smaakte voortreffelijk. Helaas was het toen wel even wachten op het voorgerecht. Wellicht was er ergens iets misgegaan met onze bestelling, want we merkten dat tafels die na ons gekomen waren eerder bediend werden. De bediening was ook even in de war, want onze dienster kwam de rode wijn al laten proeven, terwijl we nog geen voorgerecht gekregen hadden. Toen we haar daarop opmerkzaam maakten, nam ze meteen het glas rode wijn van tafel en verontschuldigde ze zich voor de vergissing. Ze ging meteen in de keuken informeren waar ons voorgerecht bleef en schonk ons ondertussen nog wat witte wijn bij.

Niet lang daarna arriveerden onze voorgerechten met nogmaals excuses. Wij waren ondertussen al wat vrolijk geworden van de gul geschonken wijn, dus we lieten het niet aan ons hart komen. De gerechten zagen er trouwens heerlijk uit. De tonijnsaus van mijn vitello tonato werd in een apart kommetje geserveerd, leuk. Ik ben trouwens een fan van grote kappertjes, die maakten voor mij het gerecht helemaal af. En ik kan jullie verzekeren: de vitello tonato smaakte even lekker als hij eruit zag! Ook mijn disgenoten waren zeer te spreken over wat er op hun bord lag. Ik mocht even proeven van het maatje van mijn vriend en had bijna (bijna!) spijt dat ik dit niet als voorgerecht genomen had.

Op het hoofgerecht moesten we minder lang wachten, al arriveerden de varkenswangetjes van onze kameraad een beetje later dan de rest. De bediening meldde ons dat er een accidentje in de keuken gebeurd was. Ik stelde mij al aangebakken varkenswangetjes of zo voor, maar dat bleek gelukkig niet het geval te zijn. En tot onze opluchting kwam het hoofdgerecht van onze vriend niet al te lang na het onze. Beetje jammer van deze schoonheidsfoutjes, die gelukkig erg professioneel opgevangen werden door de bediening, want het eten was echt voortreffelijk. Mijn visgerecht was heerlijk afgewerkt met garnaaltjes en mosseltjes en een luchtig sausje. Eén opmerking: de frietjes werden gezouten geserveerd. Misschien de klanten zelf laten bepalen of ze al dan niet zout op hun frietjes willen?

Ook over het dessert waren we zeer tevreden. Mijn soepje was gemaakt van rood fruit wat een perfect tegengewicht vormde voor het vanilleijs. Een heerlijke afsluiter. Oja, in de keuken van de Voltaire besteed men ook aandacht aan het afwerken van de schotels. Het oog wil immers ook wat.

Tot slot dronken we nog een koffie (of thee in mijn geval). Ik had de keuze uit een uitgebreid assortiment, maar koos toch voor een gewone camillethee. Bij de koffie werden profiteroles geserveerd om de allerlaatste gaatjes te vullen.

Leuk: samen met de rekening bracht de bediening ook een iPad waarop we konden aangeven wat we van ons avondje Voltaire vonden. Onze beoordeling was, ondanks de schoonheidsfoutjes, positief, want eerlijk gezegd, we kregen meer dan waar voor ons geld. In totaal kostte dit gezellig avond uit voor vier personen ons 176 euro alles inbegrepen, wat neerkomt op 44 euro per persoon.

Onze keuze
Voorgerechten:
Vitello tonato
Maatjesharing met een salade van boontjes
Kroketjes van gerookte zalm met dillemayonaise

Hoofdgerechten:
Gefrituurde scampi met Griekse pasta en rode paprika coulis
Melktongrolletjes “Ostendaise”
Gepocheerde schelvisfilet met groentjes en tuinkruiden
Zomerse stoverij van varkenswangen met abdijbier

Nagerechten:
Crème brûlée van chocolade met grand marnier
Soepje met vers fruit en vanille-ijs

Praktisch
Jules Vandenbemptlaan 6a, 3001 Heverlee
016 20 44 43
http://www.voltaire.be/
info@voltaire.be

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.