Leuvense studenten racen met nieuwe zonnewagen

Het Punch Powertrain Solar Team presenteerde op donderdag 8 augustus de nieuwste editie van de Belgische zonnewagens, de Indupol One, in het automuseum te Brussel. 17 studenten industrieel ingenieur bouwden de nieuwe zonnewagen om voor de vijfde keer deel te nemen aan de World Solar Challenge in Australië.

Meer dan een jaar bouwden de studenten aan de nieuwe wagen. In plaats van verder te bouwen op vorige modellen moest het team, omwille van aangepaste regelgeving, terug van nul beginnen. Hierdoor werden verschillende aspecten van de zonnewagen grondig aangepakt. Een belangrijke evolutie is de verandering van een drie- naar vierwieler. Op vlak van aansturingstechnologie hebben de studenten een technologisch hoogstandje ontwikkeld dat de concurrentie naar het achterplan zou moeten verwijzen. Met een zelf ontworpen vierwielsturing en In-wheel motoren heeft het team alles uit de kast gehaald om op 13 oktober op het hoogste schavot te staan.

Na een zeer innovatieve wagen vorig jaar, wou dit team zich focussen op het bouwen van een betrouwbare wagen met geteste technologieën.” vertelt Pieter-Jan Pattyn, kandidaat piloot afkomstig uit Korbeek-lo, “Door geen minuut stil te staan kunnen we met deze topwagen volop meestrijden voor de eerste plaats.

Het wereldkampioenschap zonnewagenracen wordt om de twee jaar in Australië  georganiseerd. De World Solar Challenge 2013 start op 6 oktober. Op 13 oktober vindt de eindceremonie plaats. Gedurende de race moeten de teams hun zelfgebouwde bolide van Darwin, in het noorden, naar Adelaide, in het zuiden, loodsen; 3021 km dwars door de woeste outback. Dit alles uiteraard volledig op zonne-energie. Het Belgische team neemt voor de vijfde maal deel aan deze prestigieuze wedstrijd in Australië.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.