Open VLD wil nieuwe invulling voor gemeentehuis Kessel-Lo

Open VLD Leuven stelt voor om het oude gemeentehuis in Kessel-Lo een nieuwe bestemming te geven. Het prachtige landhuis in het hart van Park Heuvelhof dient nu als een permanentie voor enkele diensten van de stad, maar staat voornamelijk leeg. “Een combinatie van vergaderruimten voor de lokale verenigingen met een horeca-uitbating via een concessie zou Heuvelhof attractiever maken”, zegt Nico Vidal, ondervoorzitter van Open VLD Leuven en geboren en getogen in Kessel-Lo.

Het landhuis in Park Heuvelhof maakt deel uit van het patrimonium van deelgemeente Kessel-Lo. Tot 1977 werd het gebruikt als gemeentehuis, maar sinds de fusie is het meer en meer in onbruik geraakt. Tegenwoordig is er enkel een permanentie voor basisdiensten als bevolking en burgerlijke stand die bovendien enkel op donderdagnamiddag open zijn. “De buitenzijde van het landhuis werd enkele jaren geleden volledig gerestaureerd. Maar de leegstand is haast een misdaad: er moet dringend een nieuwe publieke functie worden aan gegeven”, zegt Nico Vidal.

Een nieuwe invulling geven aan het oude gemeentehuis in combinatie met het vernieuwen van de speeltuin en het heraanleggen van het plein tussen de vijver en het landhuis zou het Park Heuvelhof opnieuw attractiever kunnen maken voor jonge gezinnen en ouderen. Het park zelf is nu vooral in trek bij sportende mensen, dankzij de Finse looppiste. Maar er zou zoveel meer mogelijk zijn, zeker omdat Park Heuvelhof toch een groene long is te midden van een druk bewoond deel van Kessel-Lo. We zouden het landhuis ter beschikking kunnen stellen van talrijke Kesselse verenigingen die er kunnen komen vergaderen. En waarom voegen we daar geen horeca-uitbating aan toe?”, meent Vidal.

Hij drukt er wel op dat de inwoners van Kessel-Lo zelf inspraak moeten krijgen bij de uitwerking van dit project.

Voor de verdere uitwerking van dit project verwijzen we graag naar de concessie van het stationsgebouw van Wijgmaal die deze week publiek werd gelanceerd. Daar heeft de stad het gebouw in erfpacht genomen van de NMBS-Holding. Op de gemeenteraad van 19 april 2013 besliste de raad om het gebouw in concessie te verlenen aan een partner met het oog op de renovatie en de uitbating ervan met commerciële functie en gemeenschapsvoorzieningen. Zo moet de helft van het gebouw een publieke functie behouden. Deze formule zou men ook kunnen toepassen voor het gemeentehuis van Kessel-Lo. Aangezien de stad eigenaar is van het gebouw volstaat het om aan het AGSL opdracht te geven een concessie voor het gebouw uit te schrijven. Op die manier zitten de kosten bij de privépartner en ontvangt de stad een concessie-vergoeding (die eventueel gebruikt kan worden voor de heraanleg van de speeltuin en het pleintje voor het gebouw). In een concessie-overeenkomst kan men altijd bepaalde voorwaarden opnemen, bv. dat men vergaderzalen moet ter beschikking stellen. Het organiseren van vergaderzalen is uiteindelijk geen kerntaak van een stadsbestuur; zoiets kan evengoed de uitbater doen die er dan een cent mee kan verdienen door de verkoop van drank en catering e.d.m.”, stelt Vidal voor.

Wat de permanentie van de stadsdiensten betreft, stelt Open VLD voor die diensten onder te brengen op de Centrale Werkplaatssite, waar Hal 4 en Hal 5 al een openbare functie krijgen. “Al zou een efficiënter beleid door de centralisatie van de stadsdiensten in het stadskantoor en voldoende flexibiliteit van de openingsuren al een betere service kunnen bieden voor de inwoners van Kessel-Lo”, besluit Vidal.

Onderstaande afbeelding geeft een idee over hoe Open VLD de toekomst voor het gemeentehuis ziet (horeca-uitbating, heraangelegde speeltuin en vernieuwd pleintje voor het landhuis, met ponton):

Wat denken jullie van dit voorstel? Kan er meer met het voormalige gemeentehuis van Kessel-Lo gedaan worden? Kunnen jullie je vinden in de voorgestelde invulling?

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Open VLD wil nieuwe invulling voor gemeentehuis Kessel-Lo”

Kat
(on augustus 28th, 2013 at 18:16)

Ik wel, ik heb ‘t altijd zonde gevonden dat zo’n mooi gebouw zo weinig ‘invulling’ heeft gekregen in de laatste jaren.
Niet alle aandacht moet naar het Provinciaal Domein gaan, Heuvelhof verdient ook een beetje opwaardering.
Maakt het alleen maar leuker als we mijn groottante gaan bezoeken die aan de rand van het park woont.