Leuvens Lexicon tijdelijk uitverkocht

Den Akademie van’t Leives Dialekt verkocht op amper vijf dagen tijd 1.096 exemplaren van het Leuvens Lexicon, en daarmee is de eerste druk van het nieuwe woordenboek volledig uitverkocht. Den Akademie heeft ondertussen een tweede druk met een oplage van 1.000 boeken besteld. Die ligt vanaf zaterdag 31 augustus opnieuw in de Leuvense boekhandels.

Aan het Leuvens Lexicon werkten vijf mensen drie jaar lang om uiteindelijk meer dan 8.000 Leuvense woorden te vertalen naar het Nederlands, en vice versa. Het Lexicon is geen verklarend woordenboek, maar gewoon een lijst van typische dialectwoorden.

Vorige woensdag (21 augustus) werd, zoals jullie weten, het Leuvens Lexicon voorgesteld aan pers en publiek. Het was meteen duidelijk dat er een stormloop zou volgen. De gotische zaal van het stadhuis was gewoonweg veel te klein voor alle aanwezigen. Burgemeester Louis Tobback merkte tijdens de voorstelling dan ook (terecht) op dat dialecten in het algemeen, en het Leuvens in het bijzonder, nog lang niet uitgestorven zijn.

Daags nadien konden de Leuvense boekhandels de vraag amper bijhouden. Op minder dan een uur tijd had Standaard Boekhandel bijvoorbeeld er al meer dan 50 verkocht, en de verkoop stopte niet. In slechts vijf dagen verkochten Acco, Boekcargo, Club, Fnac, Peeters, Plato en Standaard Boekhandel en een aantal horecazaken meer dan 1.000 lexicons.

En de vraag naar het Leuvens Lexicon blijft aanhouden. Alle Leuvenaars willen zo snel mogelijk een exemplaar bemachtigen, zodat ze hun eigen taal kunnen onderhouden of aanleren. En aangezien dit toch de doelstelling is van Den Akademie van’t Leives Dialekt, werd er meteen besloten een tweede druk te bestellen.

Vanaf zaterdag 31 augustus liggen er opnieuw 1.000 exemplaren in alle Leuvense boekenwinkels.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.