Julia en Elias

Julia en Elias moet zowat het restaurant met het meest originele concept van heel Leuven zijn. In dit pand, waar jarenlang de Wentelsteen gevestigd was en dat in een ver verleden deel uitmaakte van het beroemde Collegium Trilingue, vind je nu een gloednieuw restaurant dat aanvoelt als een teletijdmachine wanneer je er binnen stapt. De vroegere Wentelsteen heeft een radicale make-over gekregen. Alles staat in het teken van de grootouders van de zaakvoerder Hans Meus (jawel, broer van) met oude portretten, nostalgisch behangpapier en voorwerpen uit de tijd van toen.

Wij reserveerden goed op voorhand een tafeltje voor vier, want we hadden gehoord dat dit nieuwe restaurant populair was en het aantal tafeltjes beperkt. Heel handig: je kan 24/7 online reserveren. Opgelet, als je met een groep van meer dan 6 personen bent, dien je wel de telefoon te gebruiken voor een reservatie.

De vriendinnen met wie we hadden afgesproken waren een beetje vroeger dan ons gearriveerd (het was een drukke beleuvenissenvrijdagavond). Ze hadden gevraagd of het mogelijk was op deze mooie zomeravond het aperitief op het terras te nuttigen. Het terras (dat er erg gezellig uit zag, met een gigantische foto op doek van Julia en Elias) was echter niet toegankelijk, jammer!

We kregen bij aankomst een prachtige menukaart toegestopt met daarop een uitgebreide toelichting bij de dranken die Julia en Elias serveert. Niet alleen vonden we een mooie selectie whisky’s op de kaart, ook het aanbod aan madeirawijn kon ons bekoren. Je vindt niet zoveel restaurants in het Leuvense waar ze madeira schenken. Wat eten betreft, heb je steeds de keuze uit 5 voor-, hoofd- en nagerechten. Niet veel keuze, maar wel een garantie dat het eten op je bord effectief vers is. Het aanbod varieert ook vaak, zodat je steeds nieuwe gerechten kan proberen. Het elektronische bord dat het menu diende weer te geven, was echter stuk. In de plaats daarvan kregen we afgedrukte papieren met onze keuzemogelijkheden erop. Jammer, maar vermoedelijk was het scherm nog onder garantie, zo lang is Julia en Elias nog niet geopend. ;-)

De bediening was superjoviaal en erg charmant en maakte dat we ons meteen welkom voelden. Hij waarschuwde ons echter dat hij door omstandigheden in zijn eentje de zaal moest doen, waardoor de wachttijden wel eens konden oplopen. Kijk, als men ons zo’n probleem op voorhand meldt, dan kunnen wij niet anders dan daar begrip voor hebben. We waren trouwens niet gehaast en keken uit naar een heerlijk lange avond tafelen.

Uiteraard besloten we voor de full option te gaan: de menu van drie gangen, aperitief, wijnen, waters en koffie inbegrepen. De driegangenmenu zonder dranken kostte 45 euro, mét dranken kostte dit 63 euro.

We begonnen de avond met een coupe crème d’Alsace. Bubbels gaan er altijd vlot in en zijn goed om in de stemming te komen. Bij de bubbels werd als appetizer een tartaar van runds geserveerd. Daarna was het best wel lang wachten tot ons voorgerecht geserveerd werd, maar niet getreurd, de wijn werd vlot bijgeschonken. We waren al bijzonder vrolijk bezig aan onze twee karaf uitstekende witte huiswijn toen de voorgerechten dan eindelijk arriveerden.

Wat een feest. Mijn cocktail van grijze garnalen en Noordzeekrab was heerlijk! En de gerechten van mijn tafelgenoten zagen er ook bijzonder smakelijk uit. Ik had nog even getwijfeld om de Sint-Jacobsnootjes te nemen, maar aangezien dit zowat mijn go-to voorgerecht is, besloot ik eens iets anders te nemen. En dat bleek een uitstekende beslissing.

Na de aanvankelijk aarzelende start, volgde het hoofdgerecht vrij snel na het voorgerecht. Onze tweede karaf witte wijn was zelfs nog niet helemaal leeg, toen de rode wijn gebracht werd. Mijn zeewolf was zeer lekker, al vond ik de combinatie met het zuiders groentenstoofpotje en de zeer donkere saus toch wat minder geslaagd. Een beetje spijt dat ik niet voor het kalfsvlees met rivierkreeftjes gegaan was. De Black Angus van mijn tafelgenoten was perfect gebakken zoals gevraagd en er werd duchtig gesmikkeld ende gesmuld.

We hadden nog net een plekje over voor het dessert. Ik koos voor parfait met rode vruchten omdat dit niet al te zwaar is. De parfait was perfect, meer woorden hoef ik daar niet aan vuil te maken. De letterlijke kers op de taart. En ik mocht nog meesmullen van de sorbet afkomstig van Julia’s chocoladebordje.

Als afsluiter besloten we een glaasje madeira te bestellen. We lieten ons oog vallen op de acht jaar oude Madeira Verdelho. Een waardig slot van een prachtige avond.

Bij het afrekenen was er nog even een klein misverstand met de ober, die vergeten was dat we de all-in menu besteld hadden en ons de koffie en thee wilde aanrekenen. Maar dit was gelukkig snel rechtgezet. In totaal kostte dit avondje uit met vier personen ons 277,50 euro dranken inbegrepen.

Praktisch
Bistro Julia en Elias
Busleidengang 6d, 3000 Leuven
016 88 37 99
info@juliaenelias.be
http://www.juliaenelias.be/

Onze keuze
De 3-gangenmenu met aangepaste wijnen voor 63 euro

Voorgerechten:
Sint-Jakobsnootjes met rabarber, chorizo en witte wijnsaus
Tartaar van Albacore Tonijn, dressing van wasabi, rucolaslaatje
Cocktail van grijze garnalen en Noordzeekrab

Hoofdgerechten:
Zeewolffilet, zuiders groentenstoofpotje, sausje met citroentijm
Black Angus kogelbiefstuk à l’échalotte, handgesneden frietjes en slaatje
Filet pur van ‘t kalf met rivierkreeftjes, mini groentjes en gebakken grenaille aardappel

Desserts
Parfait van Crémant d’Alsace en rood fruit
Klassieke Dame Blanche
Julia’s chocoladedessert

Bookmark and Share

Er is 1 reactie op “Julia en Elias”

Bijengezoem
(on maart 12th, 2016 at 21:48)

Wij gingen vorige week bij Julia&Elias eten met een groepje “dansmama’s” en het was inderdaad lekker !