Cinema ZED opnieuw van start!

Cinema ZED, ondergebracht in het gebouw van Kunstencentrum STUK, is een vaste waarde in het brede, gevarieerde culturele veld van Leuven. Al meer dan 10 jaar biedt ZED onderdak aan de filmliefhebber met een programma dat niet alleen de grote arthouse kleppers bevat, maar ook plaats maakt voor minder evidente titels en formaten. ZED is een plek waar je onuitgegeven internationale festivaltoppers kan komen ontdekken, waar je regelmatig kortfilms en documentaires kan bekijken, waar je nieuw filmtalent kan ontdekken, waar je kan kennismaken met de grote diversiteit binnen de filmwereld. En dat zonder pauzes, zonder gerinkel, zonder popcorn en zonder reclame.

Woensdag 11 september opent Cinema ZED in Leuven opnieuw de deuren voor een eigenzinnig filmseizoen met een maand barstensvol recente releases. Naast de beste films van de afgelopen warme zomermaanden zoals het Deense Kapringen en de Franse magische, surrealistische film L’Ecume Des Jours, staan er ook een aantal najaarstoppers op de affiche zoals de nieuwe Woody Allen (Blue Jasmine) en de nieuwe Ozon (Jeune & Jolie).

Ter gelegenheid van STUK START, de openingsvierdaagse van Kunstencentrum STUK, pakt ZED uit met een GRATIS mini-reeks rond Ryan Gosling. De Canadese acteur weet als geen ander een cinefiel imago te combineren met commercieel succes. De reeks beslaat vier titels: zijn meest recente film (Only God Forgives), zijn beste film (Drive), zijn eerste hoofdrol (The Believer) en een onbekendere titel die de acteur van een heel andere kant laten zien: Lars and the Real Girl.

Ook dit seizoen serveert Cinema ZED iedere maand een uitgelezen selectie documentaires. In september staan er twee titels uit het DOCVILLE programma op de affiche. Vergeet Me Niet is een openhartig en liefdevol portret van een filmmaker over zijn dementerende moeder. Een prachtig document dat, met de nodige humor, het echte leven toont, en de eindigheid ervan. De documentaire The Sound of Belgium is een vrolijke, alternatieve kroniek van de Belgische muziekgeschiedenis over de opkomst en gloriedagen van de Belgische elektronische muziek scene.

Tot slot denkt Cinema ZED ook aan de jongste filmfans: iedere woensdag en zondagnamiddag programmeert ZED een brede waaier aan jeugd- en kinderfilms. De eerste kinderfilm van het nieuwe seizoen in Cinema ZED is meteen een première. Het Verloren Vriendje is een hartverwarmend verhaal over de merkwaardige vriendschap tussen een jongen en een pinguïn. De vertelstem is van Warre Borgmans.

Het volledige programma van Cinema ZED is terug te vinden op www.cinemazed.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.