De Bib Leuven krijgt nieuwe liften én lanceert een nieuw plaatsingssysteem, ZIZO

Bezoekers van het gebouw Tweebronnen hebben er even op moeten wachten, maar vanaf half september zijn de twee nieuwe liften operationeel. Vanaf 3 september start de Bib Leuven eveneens met een nieuw plaatsingssysteem voor de informatieve boeken. In een tijdspanne van ongeveer 1 jaar krijgen alle 40.000 materialen een nieuw plaatsje toegewezen volgens het ZIZO-systeem. De Bib Leuven is op die manier altijd in beweging.

Lift
Het is al een tijd behelpen in Tweebronnen voor mensen die de trap niet kunnen gebruiken. Minder mobiele bezoekers of jonge ouders met kinderwagens kunnen tijdens de openingsuren van de bib gebruik maken van een belsysteem. Een medewerker van de bib brengt de bezoekers dan met de personeelslift een verdieping hoger of lager. “Daar komt nu gelukkig een einde aan”, vertelt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Sinds begin juli staat er een gloednieuwe lift in de bibliotheek zodat bibliotheekgebruikers makkelijk van de ene verdieping naar de andere kunnen. Half september zal ook de nieuwe lift in de gang van het gebouw Tweebronnen afgewerkt en gekeurd zijn en kunnen ook de bezoekers van het stadarchief, café Vandevelde of Kunst in Huis vlot op hun bestemming geraken.

Van SIZO naar ZIZO
ZIZO staat voor Zonder Inspanning ZOeken. Een boek vinden wordt met het nieuwe plaatsingssysteem een fluitje van een cent. Al moeten alle 40.000 werken verplaatst worden en opnieuw gecatalogiseerd, toch blijft de bibliotheek de hele periode geopend. Hoofdbibliothecaris Danie De Sadeleer legt uit waarom.

De huidige informatieve of ‘non-fictie’-afdeling van onze bib telt om en bij de 40.000 materialen,” steekt Danie De Sadeleer van wal. “Alle boeken, cd’s en dvd’s staan geplaatst volgens het wetenschappelijke SISO-systeem, waarbij elk werk een nummer heeft. Een kookboek vol chocoladegerechten, krijgt bijvoorbeeld het label 629.77. Dat zegt (te) weinig. We hebben daarom besloten om over te stappen naar het gebruiksvriendelijkere ZIZO-systeem, waarbij de nieuwe labels gebruik maken van pictogrammen en thematische omschrijvingen. Op deze manier proberen we de collectie toegankelijker te maken. Een boek terugvinden wordt makkelijker.

Grasduinen
Bovendien nodigt het ZIZO-systeem ook uit tot grasduinen en ontdekken van andere gelijkaardige werken. De labels zijn namelijk veel duidelijker: ‘Leer- en gedragsproblemen’ zegt veel meer dan ‘462.4’. Je vindt de werken ook vaker terug louter op intuïtie: een boek met babynamen bijvoorbeeld staat nu nog bij taal (800), maar na de omzetting naar ZIZO bij andere boeken over baby’s en bevallen.

Gefaseerd werken
We gaan bij deze omschakeling niet over één nacht ijs, maar werken rubriek per rubriek af”, vervolgt Ann Vandenbergh, diensthoofd aanbodbeheer. “De reisgidsen zijn het eerst aan de beurt, en krijgen het label ‘Landen’, met extra aanduiding van het betreffende land. Elke dag zullen een tweehonderdtal werken achter de schermen worden omgezet: de volgende ochtend staan de boeken weer in de bib, in een speciaal boekenrek, met nieuw label. Daarnaast zullen alle informatieve boeken die vanaf september 2013 worden aangekocht, meteen een ZIZO-label krijgen, en op een apart aanwinstenrek komen te staan. Onze catalogus wordt tijdens deze periode een onontbeerlijk hulpmiddel voor het terugvinden van informatieve werken. Een werk kan immers nog een (oude) cijfercode hebben, of reeds een nieuw ZIZO-label, en afhankelijk daarvan kan je het op een bepaalde plek in de bib vinden. Onze onthaalmedewerkers staan ook steeds klaar om iedereen wegwijs te maken en mee op zoek te gaan naar specifieke boeken.

Ja, de bib blijft open
Tijdens deze hele operatie blijft de bibliotheek gewoon geopend”, benadrukt schepen van cultuur Denise Vandevoort. “Leuven is niet de enige bibliotheek die deze omschakeling maakt. Enkele collega-bibliotheken gingen ons voor en sommigen bleven daarbij enige tijd gesloten. Wij vinden de dienstverlening aan onze lezers prioritair en kiezen dus voor een gefaseerde ombouw waarbij onze openingsuren ongewijzigd blijven.

Alle informatie over ZIZO en een stand van zaken is te volgen op de website van de bibliotheek: http://bibliotheek.leuven.be. In de bib zelf wordt een informatiebord geplaatst met een plattegrond zodat je je boek ook tijdens de omschakeling vlot terug kan vinden.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.