Tentoonstelling “Blijde Inkomsten van de hertogen van Brabant”

Gisteren kwam het nieuwe koningspaar Filip en Mathilde naar Leuven. Naar aanleiding van dit koninklijk bezoek stelt het stadsarchief enkele originele oorkonden over de Blijde Inkomsten tijdelijk tentoon.

Tijdens het ancien régime moest een Brabantse vorst bij zijn aantreden de belangrijkste steden van zijn hertogdom bezoeken. Bij deze plechtige intrede hoorde een ceremonie waarin de vorst beloofde om de rechten en privileges van zijn onderdanen te zullen eerbiedigen. Deze belofte werd in een charter of oorkonde vastgelegd. Van 1356 tot aan het einde van het ancien régime (1795) hebben alle Brabantse hertogen zo een Blijde Inkomst in Leuven gehouden.

Deze originele oorkonden worden in de beste omstandigheden bewaard in het stadsarchief. Ter gelegenheid van de blijde intrede van Filip en Mathilde kan je deze middeleeuwse documenten exclusief op zaterdag 7, zondag 8 en zaterdag 14 september, telkens van 10.00 tot 18.00 uur in de schatkamer van het historische stadhuis gaan bewonderen.

Schepen Denise Vandevoort: “Mis deze unieke gelegenheid niet en bezoek zeker de tentoonstelling in de schatkamer van het stadhuis! Nadien verdwijnen de oorkonden weer voor onbepaalde tijd in het archiefdepot”.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.