Open Monumentendag 2013 – cijfers & bevindingen

De 25ste editie van Open Monumentendag was een groot succes! Het goede weer bracht veel mensen op de been en velen van hen brachten een bezoek aan de opengestelde monumenten of namen deel aan de talrijke activiteiten.  Het programma bestond uit de toppers, blijvers en meest exclusieve openstellingen van de voorbije 24 jaar. Zowel de klassiekers als de meest bezochte gebouwen van de vorige edities konden rekenen op een groot aantal bezoekers.

Een aantal bevindingen:

  1. In heel Vlaanderen en in Leuven brachten niet minder dan 19.000 mensen een bezoek aan een opengesteld monument en/of namen deel aan één van de vele activiteiten.
  2. Het gerechtsgebouw kreeg veel bezoekers over de vloer. De rondleidingen van de gidsen van de Koninklijke Leuvense Gidsenbond werden gesmaakt en de toelichtingen van het parket en de balie van Leuven konden op veel geïnteresseerden rekenen. Het toegankelijk maken van het cellencomplex met als aanvulling een uiteenzetting aan de celwagen bleek ook een voltreffer. De samenwerking met de gidsen van de Koninklijke Leuvense Gidsenbond en het Korps Toezicht en Beheer, het Veiligheidskorps, de Stafhouder, het parket en de balie verliep vlekkeloos. Om 18.00 uur stond de teller in het gerechtsgebouw op 2.500 bezoekers.
  3. De activiteiten kregen dit jaar opvallend meer aandacht dan vorige jaren. De wandelingen met gids konden per wandeling gemiddeld op 50 deelnemers rekenen. De lezing van politierechter Kathleen Stinckens in het gerechtsgebouw veroorzaakte een overrompeling en de lezingen van dr. Van den Bogaert en Harry Van Oers vielen bijzonder goed in de smaak.
  4. De klassiekers scoorden, zoals altijd, enorm goed. Het stadhuis en het Arenbergkasteel kregen respectievelijk 1.000 en 2.200 bezoekers over de vloer.
  5. De eerste bezoekers waren al vroeg op pad. Al voor 10.00 uur stonden bezoekers te trappelen om o.a. het gerechtsgebouw, huis De Warande, het Thermotechnisch Instituut en het Arenbergkasteel te bezoeken.
  6. De openstellingen van de woonhuizen (Vaartstraat en De Warande) waren een schot in de roos en trokken elk ongeveer 1.250 bezoekers.
  7. Een incident in het Thermotechnisch Instituut zorgde ervoor dat het gebouw tijdelijk ontruimd moest worden. Door het vakkundige ingrijpen van professor Van den Bulck en de brandweer, kon het gebouw snel weer opengesteld worden voor het publiek. Zelfs door dit voorval kreeg het instituut ongeveer 1.000 bezoekers over de vloer.
  8. OMD bracht ook dit jaar veel gezinnen met kinderen op de been.
Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.