De doorbraak van de ‘conceptuele kunst’ in België. Het geval Fernand Spillemaeckers

Vanaf 13 september tot en met 11 november loopt in M – Museum Leuven een tentoonstelling rond de kunstenaar, criticus en galerist Fernand Spillemaeckers (1938 – 1978). Spillemaeckers richtte in 1970 in Brussel de galerie MTL op. Deze was baanbrekend voor de introductie van de ‘conceptuele kunst’ in België.

Gastcuratoren Koen Brams en Dirk Pültau reconstrueren de voorgeschiedenis van galerie MTL en willen de doorbraak van de conceptuele kunst in België schetsen en inzichtelijk maken.
Aan de hand van kunstwerken, documentatie, brieven en foto’s worden zowel Spillemaeckers’ eigen kunstpraktijk als zijn kunstkritiek belicht. De tentoonstelling focust meer specifiek op het project Concepten dat Spillemaeckers op uitnodiging van de kunstkring Celbeton in 1970 in Dendermonde realiseerde.

Binnen haar tentoonstellingsprogramma maakt M – Museum Leuven ruimte voor presentaties die voortvloeien uit specifiek onderzoek over bijzondere thema’s uit de hedendaagse beeldcultuur. M nodigt daarvoor externe gastcuratoren uit.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.