K.T. De Dijlezonen speelt Ge-tic-t

De Dijlezonen gaan dit nieuwe productiejaar van start met de gevoelige maar knotsgekke komedie “GE-TIC-T” van Laurent Baffie (“TOC TOC” in de originele Franse versie). Het publiek maakt kennis met zes mensen, elk met hun eigen “tic”, die samen in de wachtkamer van een psychiater hun eigen groepstherapie opzetten. De humoristische maar ook gevoelige situaties die hieruit voortvloeien, zullen niemand onberoerd laten.

Met “Toc toc” heeft de humorist Laurent Baffie in 2005 een prachtige komedie neergezet die meer dan twee jaar met succes opgevoerd werd in Frankrijk. Het stuk werd uit het Frans vertaald door Frank De Kaey en de regie is in handen van Frans Vanderschueren. Het brengt het verhaal van zes mensen die lijden aan een obsessieve – compulsieve stoornis of “tic”.

Ze zitten samen in de wachtkamer van Dokter Stern, de beroemdste en beste psychiater ter wereld om mensen te helpen bij het controleren en overwinnen van hun tics. Hij komt echter maar niet opdagen en dus spelen de zes eerst een spelletje monopoly om de tijd te verdrijven. Dit leidt ertoe dat de patiënten hun eigen groepstherapie starten om zo elkaar en hun obsessies beter te leren kennen. Door de confrontatie tussen alle “getikten”, het pingpongspel van woorden, de gevatte replieken en de komische “eigenheid” van de grote of minder grote “tics” beleeft de toeschouwer hilarische momenten. Toch is Laurent Baffie erin geslaagd nooit beledigend over te komen, zijn personages zijn in de eerste plaats menselijk en geen karikaturen. Of zoals ook de regisseur Frans Vanderschueren wilt benadrukken: “Deze mensen zijn geen gekken, het zijn doodgewone mensen met een beroep en een eigen-aardig karakter. Ze springen soms in het oog omdat ze een ‘tic nerveux’ hebben. Een vervelende zaak voor hen. Want zo vallen ze op in gezelschap waar ze dat liever niet zouden doen. Daarbuiten gedragen ze zich zoals iedere andere persoon. Het zijn dus geen typetjes, het zijn geen ‘rare kwieten’, ze zijn psychisch normaal en als ze hun tic niet hadden, zouden ze gewoon opgaan in de massa.

Dat humor de beste manier is om alles te relativeren blijkt ook uit dit stuk. En zeg nu zelf, al ooit getwijfeld of je het licht wel hebt uitgedaan, de auto wel degelijk op slot… al eens gelachen met bepaalde tics van vrienden of familie… ? Zijn we niet allemaal een beetje “getict”? Het bijwonen van deze voorstelling is beslist de beste therapie!

Praktisch
CC Wagehuys – Brusselsestraat 63, 3000 Leuven
Vrijdag 18 oktober 2013 om 20 uur
Zaterdag 19 oktober 2013 om 15 uur
Zaterdag 19 oktober 2013 om 20 uur
Tickets online via www.dijlezonen.be of telefonisch via Chantal Leblanc: 016/222 191

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.