Oprichting vzw Leuven Klimaatneutraal

Sinds de stad Leuven in 2011 haar ambitie aankondigde om tegen 2030 klimaatneutraal te zijn en geen netto uitstoot van broeikasgassen meer te hebben, groeide er een beweging van Leuvense burgers en organisaties die actief mee nadenken over de stappen om deze uitdaging te bereiken.

Wat tot nog toe een los samenwerkingsverband was, zal vanaf november een echte organisatie worden met een duidelijke structuur en taken, in de vorm van een vzw. “We hebben de voorbije maanden samen met de partners van Leuven Klimaatneutraal 2030 hard gewerkt aan een voorstel van structuur van de toekomstige organisatie.” zegt Mohamed Ridouani , schepen van leefmilieu (sp.a). “We vinden het belangrijk dat het een open vzw wordt met een algemene vergadering waarvan elke Leuvenaar lid kan worden.

Iedereen zal, zoals in een soort klimaatparlement, zijn steentje kunnen bijdragen en mee beslissen over de acties die we moeten nemen om te komen tot een klimaatneutrale en duurzame stad. Vertegenwoordigers uit de bedrijfswereld, de kennisinstellingen, betrokken verenigingen, het lokale middenveld en particulieren zullen de raad van bestuur, een soort klimaatregering, vormen.”, alsnog schepen Ridouani.

De vzw zal vele partners bijeenbrengen, zorgen voor kennisopbouw en de coördinatie van het klimaatactieplan op zich nemen. Leuven Klimaatneutraal 2030 kan maar slagen als het een breed gedragen gemeenschapsproject wordt en daartoe zal de vzw de inwoners van Leuven veelvuldig informeren, sensibiliseren, ondersteunen en actief betrekken.

Naast het lidmaatschap van de vzw, waarvoor een laagdrempelige financiële bijdrage zal worden gevraagd, kunnen burgers en organisaties zich op vele andere manieren engageren voor Leuven Klimaatneutraal. In werkgroepen wordt de expertise van organisaties en particulieren bijeengebracht maar daarnaast kan elke Leuvenaar bijdragen aan een duurzame stad door bewust om te springen met de manier van zich verplaatsen, met het eigen energieverbruik en aankoopgewoonten. “Zo scheppen we een breed draagvlak voor dit project. Leuven Klimaatneutraal zal de leefbaarheid en welvaart in onze stad verder versterken.

Tijdens de derde editie van de Leuvense Klimaatweek, die plaatsvindt van 9 tot en met 17 november, zal de vzw een eerste keer officieel bijeenkomen en concrete acties voor de komende vijf jaren voorstellen.

De statuten van de vzw worden maandag voorgelegd ter goedkeuring van de gemeenteraad.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.