Vijfde editie DEN BABBELPLANSJEI snijdt controversieel onderwerp aan

Komende zaterdag is DEN BABBELPLANSJEI, de Speakers’ Corner in de Tiensestraat, aan zijn vijfde editie toe. De eerste zaterdag van Leuven Kermis ging dit nieuwe initiatief feestelijk van start met o.a burgemeester Tobback en professor Paul Van Orshoven.

Alhoewel DEN BABBELPLANSJEI een ludiek evenement is dat nog verder moet groeien en haar naamsbekendheid moet verstevigen, kan toch geconcludeerd worden dat dit zaterdagse evenement een bepaalde behoefte dekt. Voorbijgangers hebben echt zin om mee te discussiëren als je een bepaalde stelling poneert. Het is dan ook reeds tot pittige woordenwisselingen gekomen.

In deze openingsweek van het nieuwe academiejaar schuift de organisatie volgende vraag naar voor:

Zijn de vele studenten een lust of een vloek voor de Leuvenaars?

De KU Leuven is de oudste universiteit der Nederlanden (1425), die tevens een bron van welstand is en Leuven een massa crisisvrije jobs oplevert. Ook de plaatselijke handel ziet de studenten graag komen. Maar verstikt de steeds groter wordende universiteit (samen met de hogescholen studeren er bijna 50.000 studenten in Leuven) deze relatief kleine stad niet stilaan? Binnen de ring is de verzadiging bijna in zicht.

“Wordt het leven in Leuven onleefbaar? Moeten de Leuvenaars in dit nieuwe academiejaar massaal met oordopjes naar bed? Of brengt de nieuwe Rector soelaas?”

De Leuvense romanschrijfster Cil Haesendonck (van o.a. ‘Nachten met Tito’s kleinzoon’ en ‘In vrije val’) vraagt het zich af en gaat zaterdag de controversiële toer op. Dat dit plaats grijpt in het oog van de storm, de Tiensestraat met zijn vele fakbars, zal zorgen voor de nodige animo.

Graag hoort de Leven in Leuven redactie ook jullie mening over dit onderwerp dat weer razend actueel is met de start van het academiejaar.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.