NOVECENTO: Passionele strijkkwartetten door het Arditti Quartet

Op 1 oktober kan de muziekliefhebber zich laten betoveren door passionele strijkkwartetten gebracht door het Arditti Quartet in het kader van NOVECENTO.

Ligeti componeerde zijn eerste strijkkwartet al op zijn dertigste, maar hield het vier jaar lang verborgen in de onderste lade van zijn bureau, afgeschermd van de sovjet autoriteiten. In dit werk horen we voor het eerst de persoonlijke stijl van Ligeti die hem voor de rest van zijn carrière zou onderscheiden van eender welke andere componist. Laatbloeier Janáček vond zijn inspiratie voor een eerste strijkkwartet pas op 69-jarige leeftijd in de ontluikende liefde voor een 40 jaar jongere vrouw. Ook in de Lyrische Suite van Alban Berg is er een vrouw in het spel, de in Praag geboren Hanna Fuchs. Berg verstopte enkele muzikale referenties aan hun verboden liefde in zijn compositie.

Inleiding door Pieter Bergé om 19.45u.

Arditti Quartet bouwt sinds 1974 aan een uitstekende reputatie.  Naast de talloze creaties van nieuw werk zijn hun interpretaties van vroeg 20ste-eeuwse meesterwerken stuk voor stuk trendsetters. Talloze componisten die gecharmeerd waren door hun verschroeiende precisie en expressiviteit schreven nieuwe werken voor het kwartet, dat als enige ensemble ooit de Ernst von Siemens ‘lifetime achievement’ muziekprijs kreeg.

Praktisch
Dinsdag 1 oktober 20.30u
Iers College
Tickets kunnen online besteld worden.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.