Programma oktober 2013 Cinema ZED

Het Centrum voor Levende Talen in de Dekenstraat is een begrip in Leuven: je kan er kiezen uit een waaier van 18 talen en zo kennis maken met een veelvoud aan mensen en culturen. Het CLT viert dit jaar haar 40ste verjaardag en dat wordt uitgebreid gevierd: samen met Cinema ZED werd het plan opgevat om voor iedere taal op zoek te gaan naar een filmklassieker. Een filmcursus in 18 talen zeg maar, of liever, een taalcursus in 18 films! Welke talen en films er allemaal op het programma staan, kan je terugvinden in de ‘40 Jaar CLT’-folder. De reeks gaat van start in oktober met ‘Cairo Station’ (Arabisch) en ‘Roma’ (Italiaans) en loopt tot maart 2014.

Deze maand in Cinema ZED een aantal must-see documentaires: ‘Rêve Kakudji’, volgens regisseur Pieter Van Hees dé documentaire van het najaar, Werner Herzog omschreef ‘The Act of Killing’ als de beste documentaire in jaren en de spannende thriller ‘Blackfish’ wordt getipt als kanshebber voor de Oscars. En in het kader van de 11.11.11 campagne ‘Recht op Voedsel’ serveert ZED ‘Smakelijk Eten’.

Mensen zijn geen gevangenen van het lot, enkel van hun eigen geest, zei Franklin Roosevelt ooit. Bedrieglijke herinneringen, mind tricks en de vervormde (re)constructie van de realiteit zijn populaire thema’s in de filmwereld. In de thematische reeks Don’t Trust Your Mind worden vier recente letterlijk geestesverruimende films gebundeld. In het toekomstbeeld uit ‘The Congress’ kan de geest overgeplaatst worden in een virtuele animatiewereld, ‘Trance’ is een hypnotische trip en ‘Jimmy P’ en ‘Stories We Tell’ gaan op een totaal verschillende manier op zoek naar de impact van herinneringen.

Tot slot ook heel wat recente releases deze maand met onder meer de Nederlandse Oscarinzending ‘Borgman’, de Italiaanse hoogvlieger ‘La Grande Bellezza’, het vrolijk swingende ‘The Sapphires’ en ‘Metro Manila’, de noir thriller van Sean Ellis, ooit nog IKL-laureaat met het prachtige ‘Cashback’.

Iedere woensdag- en zondagnamiddag serveert Cinema ZED de betere jeugd-en kinderfilm, tijdens de herfstvakantie schuiven we aan bij de feestdis van Rode Hond, het uiterst besmettelijke kinderfestival met film, theater, workshops en expo’s. Cinema ZED vertoont dan tot 3 kinderfilms per dag, organiseert een workshop animatiefilm maken en presenteert de interactieve expo ‘Doe de App’ in Tweebronnen.

Het volledige programma van Cinema ZED is terug te vinden op www.cinemazed.be.

Bookmark and Share

Er worden geen reacties toegelaten op dit artikel.